NEODOLJIVO

Izvor: Kurir, 25.Maj.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NEODOLJIVO

Demokrate su spremne da prepuste socijalistima mesto vicepremijera, energetiku, prosvetu, Nacionalni investicioni plan, infrastrukturu, rad i socijalnu politiku ukoliko pristanu da uđu u njihovu vladu

BEOGRAD - Dok se premišlja kom carstvu da se privoli, Socijalistička partija Srbije je, uz primamljivu priliku da uđe u Socijalističku internacionalu, dobila i više nego izdašnu ponudu od koalicije Za evropsku Srbiju. Naime, kako Kurir nezvanično saznaje, lider DS Boris Tadić >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << ponudio je Ivici Dačiću, predsedniku SPS, i njegovim koalicionim partnerima Partiji udruženih penzionera Srbije i Jedinstvenoj Srbiji, sve što u još uvek aktuelnoj vladi imaju Koštuničin DSS i Ilićeva Nova Srbija, izuzev policije i BIA.

Umesto toga nude dva ministarstva koja trenutno pripadaju njihovoj koaliciji.

- Demokrate su spremne da prepuste socijalistima mesto vicepremijera, energetiku, prosvetu, Nacionalni investicioni plan, infrastrukturu, rad i socijalnu politiku - prenosi izvor Kurira iz DS.

On kaže da su demokrate spremne na sve da ostanu na vlasti, pa ako socijalisti i dalje budu zatezali, spekuliše se i o tome da krajnja ponuda bude premijerska fotelja za Milutina Mrkonjića.

U ponudi se naročit akcenat stavlja na Ministarstvo za infrastrukturu, kojim rukovodi Velimir Ilić, kao i na prateća javna preduzeća kao što su „Putevi Srbije“ i „Železnice Srbije“, kojima upravljaju kadrovi iz Nove Srbije. To znači da bi u njihovim rukama bila celokupna infrastruktura zemlje i da bi rukovodili najavljenom izgradnjom autoputeva i rekonstrukcijom glavnih železničkih pravaca, u šta treba da budu uložene milijarde evra.

Penzioneri, socijalisti i Jedinstvena Srbija, po koalicionom sporazumu koji nude demokrate, trebalo bi da na upravljanje dobiju i sva javna preduzeća kojima upravljaju ljudi iz Demokratske stranke Srbije. Između ostalih, to su „Elektroprivreda Srbije“, „Kolubara“, „Skloništa Srbije“, „Srbijašume“, „Geneks“ i „Galenika“. Najznačajnije od svih preduzeća je svakako „Srbijagas“, koji će biti neposredno uključen u ruski gasni aranžman „Južni tok“, koji je već ocenjen kao posao veka.[ antrfile ]

POMOĆ PRIJATELJA

Boris Tadić je svoju ponudu socijalistima proširio i na međunarodni plan jer je urgirao da im se konačno otvore vrata Socijalističke internacionale ukoliko pristanu da uđu u vladu s njegovom koalicijom. Poziv Jorgosa Papandreua, predsednika Socijalističke internacionale, da delegacija SPS poseti Atinu nije bio nimalo slučajan.

SPS je još pre nekoliko godina pokušavao da nekim kanalima odškrine vrata ove organizacije. I tada su imali podršku grčkih socijalista, ali oni nisu mogli da ih proguraju jer je većina ostalih članova SI bila protiv zbog „miloševićevskog nasleđa“. Sada tog otpora očigledno nema, a Papandreuova ponuda je dugoročno jača i od Tadićeve, jer SPS-u garantuje finansijsku, političku i stručnu pomoć veoma moćne organizacije. Drugim rečima, sigurnu budućnost, bez obzira na to da li su na vlasti ili u opoziciji.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.