NENAD JE TRPEO NASILJE OD PRVOG RAZREDA, A SAD JE OSTAO BEZ SLEZINE! Otac ide do kraja - tužba i učenicima i školi

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Nov.2022, 18:40

NENAD JE TRPEO NASILJE OD PRVOG RAZREDA, A SAD JE OSTAO BEZ SLEZINE! Otac ide do kraja - tužba i učenicima i školi

"Nenad je sada dobro, trenutno je na Dečijem odeljenju, majka je sa njim. Svestan je, stabilno je, Bogu hvala. Lekari ništa ne govore, tako da ne znamo koliko će trajati oporavak. Žali se da ga bole rebra. Tužno je sve ovo što se dogodilo, ali neću ostati imun. Prebacio sam i njega i sestru u drugu školu, policija je pokrenula krivični postupak protiv dece koja su učestvovala u napadu na Nenada, a i ja sam tužio i učesnike i školu, pa ćemo videti šta i kako dalje".
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
Ovako kaže potreseni otac Dejan Kolar iz Subotice, čiji je trinaestogodišnji sin Nenad u ponedeljak, nakon što su ga vršnajci maltretirali u školi, hitno operisan, pri čemu mu je izvađena slezina.

Ovaj slučaj vršnjačkog nasilja, kao i drugi koji su se dogodili u prehodnih nekoliko nedelja, nikoga nije ostavio ravnodušnim, a dečakov otac Dejan kaže da njegovog sina maltretiraju drugi učenici otkad je krenuo u prvi razred.

- Ovo traje od prvog razreda, međutim svi problemi su ostajali u četiri zida. Niko ništa nije rešavao, učiteljica je govorila da će da reši i na tome se završavalo sve. To se nastavilo u višim razredima, išao sam kod psihologa i dobio zadatak da radim pojačan rad sa svojim detetom. Zbog čega? Kao da je moje dete bio nasilnik, a ustvari je on maltretiran. Dolazilo je do fizičkog nasilja i ranije. Nenad je sitniji od drugara jer je najmlađi, pošto je februarsko dete, non stop se žalio da ga maltretiraju i biju. Prijavljivao sam i na tome je ostajalo - ističe Dejan.

Kako dodaje, najviše je razočaran direktorom škole koji se, kako tvrdi, nije udostojio ni da pozove i pita za Nenadovo zdravlje.

- Osim Nenadove razredne, niko drugi me nije pozvao da me pita kako je on i da mu poželi brz oporavak. Dežurni nastavnik me je pozvao da dođem jer je Nenad pao i žalio se da ga boli rebro i da teško diše. Rekao je u smislu dođite i pokupite dete. Pogledao sam snimak, video sam taj napad sa leđa, tražio sam da dođe direktor, da se pozove policija jer je u pitanju vršnjačko nasilje, ali pedagog je rekao da to ne ide tako kako sam ja mislio. Kada sam video da to uopšte nije naivno, uzeo sam Nenada za ruku i odveo ga u hitnu.

Dejan je ceo slučaj prijavio policiji koja će, po nalogu Višeg javnog tužilaštva podneti krivičnu prijavu protiv jednog četrnaestogodišnjaka zbog postojanja osnova sumnje da je učinio krivično delo teška telesna povreda.

- Ja ću da guram slučaj preko advokatske kancelarije i protiv dece koja su učestvovala i protiv škole zbog neadekvatnog reagovanja odnosno nereagovanja. Ne želim i ne mogu da ostanem ravnodušan na ovo. Nisu me pozvali ni roditelji od tih dečaka koji su napali Nenada. Čim ćute, to je prihvatanje krivice. Trebalo je još ranije da prebacim dete u drugu školu, ali sve sam mislio da će iti bolje, da će prestati da ga maltretiraju. I smirila se situacija u petom razredu, pa sam pomislio to je to, gotovo je.

Kako dalje priča, nikada nije organizovan roditeljski sastanak zbog žalbi da njegov sin trpi vršnjačko nasilje.

- To ne postoji u ovoj školi. Govorio sam razrednoj starešini da postoji problem, navodio koja deca ga uznemiravaju, ali ništa, nikada nije bio zakazan sastanak sa tim roditeljima ili otvorena vrata, nego rešićemo i to je to. Očigledno je da postoji sistemski prolem koji niko ne rešava. Mora neko da nastrada, digne se prašina nedeju- dve i to je to. A dokle tako? Ne prihvatam izgovore da je u pitanju tik tok i slično. Recimo, ja imam osteoporozu i vi meni lupite šamar i slomim kičmu i onda ovo vodi ka izgovoru izvinite, nisam znao. Dečak je došao sa leđa i namerno ga tako uradio. Da li treba svima na čelu da piše da je neko bolestan, pa da ga druagri ne diraju? To nijedan advokat neće podržati. Teška telesna povreda, jasno je šta treba da se radi. Da li je taj neko znao ili nije, da li je tik tok ili nije, sad je nebitno. Policija će rešiti sve, na ovome ne sme da ostane - kaže razjareni otac.

Direktor OŠ "Sonja Marinković" Pajica Bašić priznaje da nije pozvao dečakovog oca nakon nemilog događaja jer je juče bio zakazan sastanak na kom je trebalo svi da prisustvuju, ali ga je Dejan otkazao.

- On je trebalo juče da dođe kod razrednog starešine na razgovor, a ja sam rekao razrednom da me obavezno pozove jer želim da budem prisutan kada dođe. Međutim, on je otkazao taj razgovor rekavši da više nema smisla jer će ionako ispisati decu iz naše škole - kaže direktor.

Na pitanje zašto škola ranije nije reagovala kada je otac prijavljivao da je njegovo dete maltretirano od strane vršnjaka, direktor kaže da mu se povodom toga nisu oraćali ni dečakov otac, a ni razredni starešina.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.