NEMAJU VIŠE STRPLJENJA: U svetu vakcinisano više 40 miliona osoba, a kod suseda NIJEDNA OSOBA!

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Jan.2021, 21:13

NEMAJU VIŠE STRPLJENJA: U svetu vakcinisano više 40 miliona osoba, a kod suseda NIJEDNA OSOBA!

Proces vakcinacije u svetu traje već otprilike mesec dana i od pet vakcina koje su odobrene, vakcinisano je više od 41 miliona ljudi. Neke države taj proces sprovode brže, neke sporije, a neke nikako, među kojima je i Bosna i Hercegovina.

Uzor celom svetu je trenutno Izrael, država koja ima nešto više od devet miliona stanovnika, a već je vakcinisano 2,6 miliona, odnosno skoro 30 odsto populacije.

U zemljama regiona prednjače Hrvatska i Slovenija sa oko >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << 50.000 vakcinisanih građana, a koriste Fajzerovu i Moderninu vakcina.

Srbija, koja nije članica Evropske unije. do sada je vakcinisala oko 20.000 ljudi, a od danas počela je masovnu vakcinaciju. Srbija je do sada nabavila određene doze vakcina proizvođača Fajzer, milion kineskih (Sinovak) i određene količine ruske vakcine Sputnjik V.

Bosna i Hercegovina je u međuvremenu iskazala spremnost za vakcinaciju i to je to, piše portal i dodaje da BiH “nije počela proces vakcinacije jer se vlast oslonila na kolektivnu kupovinu u sklopu globalnog sistema Kovaks”.

- Naša država nije ni našla za shodno da se na vreme potrudi, zakonski omogući i olakša proces da se direktono pregovara s proizvođačem i da se što pre nabave određene količine - ocenjuje Kliks i dodaje da je BiH u klubu zemalja koja će na početak vakcinacije čekati verovatno do februara.

Kliks podseća da će državna ministarka civilnih poslova, koja u najvećoj meri koordiniše taj proces, građanima poručuje da budu strpljivi,a da je član Predsedništva BiH Milorad Dodik danas izjavio da će zamoliti predsednika Srbije Aleksandra Vučića da deo vakcina dodeli Republici Srpskoj, kako bi se u tom entitetu otpočelo sa vakcinacijom jer je evidentno Kovaks mehanizam u kolapsu.

To možda na najbolji način oslikava situaciju u BiH, navodi Kliks i dodaje da se država u odsudnim trenucima, kada je trebalo doneti prave odluke i u nabavku vakcina krenuti na više različitih načina, pogubila.

Sada jedan od članova Predsedništva poručuje da će moliti Srbiju za određenom donacijom.

Druga dva člana Predsedništva verovatno nemaju ni koga da mole.

A da sistem deluje još konfuznije, pokazuje i trenutno stanje gde BiH očekuje, odnosno nada se paketu do 10.000 doza vakcine, ali bez detaljnijih informacija o proizvođaču i nastavku imunizacije, zaključuje portal Kliks.
Pogledaj vesti o: Vakcinacija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ISKAZANA SPREMNOST I TO JE TO U svetu vakcinisano više do 41 milion ljudi, u BiH nijedna

Izvor: Blic, 19.Jan.2021

Proces vakcinacije u svetu traje već otprilike mesec dana i od pet vakcina koje su odobrene vakcinisano je više od 41 milion ljudi. Neke zemlje taj proces provode brže, neke sporije, a neke nikako, među kojima je i Bosna i Hercegovina.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.