NEMA VEZE SA MOZGOM: Oskrnavljena i statua omiljenog LIKA IZ BAJKE (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Jul.2020, 16:21

NEMA VEZE SA MOZGOM: Oskrnavljena i statua omiljenog LIKA IZ BAJKE (FOTO)

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za vandalizam

Statua Male sirene u Kopenhagenu, inspirisana bajkom danskog književnika Hansa Kristijana Andersona, oskrnavljena je natpisom "rasistička riba".

Natpis se nalazi na kamenu s kojeg se uzdiže 1,65 metara visoka bronzana statua, koja se nalazi na ulasku u luku Kopenhagena i koja je velika turistička atrakcija. Za sada niko nije preuzeo odgovornost za skrnavljenje statue.

Statua, koja je zasnovana na priči >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << o sireni koja se zaljubljuje u princa i čezne da postane ljudsko biće, u više navrata bila je na meti vandala.

Danish storyteller Hans Christian Andersen’s Little Mermaid, one of Copenhagen’s biggest tourist attractions, has been vandalized with the words “racist fish” scrawled on the big stone on which the statue sits. It has long been a target for vandals. https://t.co/Dv7rITaBPn

— AP Europe (@AP_Europe) July 3, 2020

Prethodno je statua danskog misionara, koji je učestvovao u kolonizaciji Grenlanda, polivena crvenom farbom i na njoj je natpisano "dekolonizovati". Nije poznato da li su ova dva slučaja povezana.

Statue i spomenici širom sveta predmet su novih rasprava nakon protesta protiv rasizma koji su usledili posle smrti Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.