NEMA NEDODIRLJIVIH: Lukašenko lišio zvanja 80 pripadnika vojske i policije, otkriveno šta su radili protiv države

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Maj.2021, 19:05

NEMA NEDODIRLJIVIH: Lukašenko lišio zvanja 80 pripadnika vojske i policije, otkriveno šta su radili protiv države

Šef države potpisao Ukaz

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko potpisao je Ukaz kojim se 80 bivših pripadnika vojske i policije lišava zvanja zbog aktivnosti tokom protesta opozicije kojima su diskreditovali svoju službu.

- U vreme zaoštravanja društveno-političke situacije u zemlji s ciljem destabilizacije pojedini pripadnici vojske i snaga bezbednosti podsticali su na protestno raspoloženje, organizovali ili učestvovali u neodobrenim skupovima, na društvenim >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << mrežama su postavljali ekstremistički materijal, pozivali na radikalno ponašanje, objavljivali lične podatke zaposlenih u državnoj službi, novinara, pripadnika policije, optuživali ih, vređali i pretili im - navodi se u Ukazu.

Diskreditujući čast i dostojanstvo vojnika i pripadnika snaga bezbednosti, mnogi od njih su pokazali i nepoštovanje prema državnim simbolima, odbijali da vrše službeni dužnost, skidali epolete itd.

- Protiv određenog broja njih pokrenuti su i sprovode se krivični postupci, između ostalog i zbog organizacije terorističkih akata - navodi se u odluci Lukašenka.

Podsetimo, masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik sa 80,1 odsto osvojenih glasova.

Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska. Osim toga, održavaju se i mitinzi pristalica Lukašenka, čija je inauguracija održana 23. septembra.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.