NEMA ELEMENATA OTMICE: Oglasilo se tužilaštvo povodom slučaja Jelene Abramović - jedna važna odluka još uvek NIJE DONETA

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Maj.2023, 13:13

NEMA ELEMENATA OTMICE: Oglasilo se tužilaštvo povodom slučaja Jelene Abramović - jedna važna odluka još uvek NIJE DONETA

Tužilaštvo objasnilo slučaj.

Povodom prijave o nestanku deteta Jelene Abramović i izjava za medije Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je vršilo provere u dva pravca i to u pravcu ispitivanja navoda oštećene koja je prijavila Mašana Lubardu za otmicu zajedničkog maloletnog deteta, kao i provera Izveštaja MUP-a po dostavljenom zahtevu Ministarstva pravde, a koji se odnosi na zahtev Ministarstva pravde Centralnog organa Švajcarske konfederacije, za vraćanje deteta >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << koje je po prijavi oca Mašana Lubarde nezakonito zadržano u Srbiji od strane majke Jelene Abramović. Tužilaštvo je ocenilo da nema elemenata otmice, kao ni oduzimanja maloletnog lica.

Naime, tužilaštvo je formiralo predmet nakon novinarskog članka u vezi oduzimanja i otmice deteta, te je stavljen zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja PU za grad Beograd.

- Istovremeno, oštećena J.A. je podnela krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, koja je dostavljena Prvom OJT u Beogradu na nadležnost nakon što je utvrđeno da se u radnjama prijavljenog M.L. ne stiču elementi krivičnog dela Otmica, već da se u njegovim radnjama eventualno stiču obeležja krivičnog dela Oduzimanje maloletnog lica.

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je izvršilo provere kako bi se utvrdilo da li se u radnjama M.L. stiču obeležja krivičnog dela Oduzimanje maloletnog lica u kom cilju je pribavljena izjava oštećene J.A., zatim izveštaj Centra za socijalni rad, izvršen je uvid u spise predmeta Prvog osnovnog suda u Beogradu pred kojim se vodi postupak radi vraćanja deteta po predlogu M.L. protiv J.A., kao i uvid u odluku Okružnog suda u Cirihu koja se odnosi na starateljstvo nad detetom - saopštilo je Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu.

Kako dalje navode, nakon pribavljanja podataka i izvršenih provera tužilaštvo je rešenjem odbacilo krivičnu prijavu protiv M.L. zbog krivičnog dela Oduzimanje maloletnog lica budući da u trenutku preduzimanja opisanih radnji od strane osumnjičenog (odnosno ni u vreme podnošenja prijave kao i donošenja odluke) nije doneta pravnosnažna odluka kojom je odlučeno kom roditelju se poverava vršenje roditeljskog prava, a takođe je doneta odluka i u odnosu na J.A. da nema mesta krivičnom gonjenju, budući da u vreme kada je J.A. došla sa detetom u Republiku Srbiju nije doneta konačna odluka suda u Cirihu o vršenju roditeljskog prava, niti je imenovana kasnije upoznata sa tom odlukom.

Takođe, izvršena je provera navoda J.A. da je M.L. bez saglasnosti i bez putnih isprava napustio teritoriju RS sa maloletnim detetom, te je tužilaštvo utvrdilo da je tužilaštvo u Subotici pokrenulo krivični postupak protiv dva lica zbog izvršenja krivičnog dela Nedozvoljen prelazak državne granice i krijumčarenje ljudi i Navođenje na overavanje neistinog sadržaja, koja lica su omogućila M.L. da sa maloletnim detetom, koristeći tuđe putne isprave, pređu granicu teritorije Republike Srbije.

Ukoliko tužilaštvu budu dostavljene nove činjenice ili dokazi koji se odnose na ovaj krivičnopravni događaj, biće nastavljene provere, a takođe, ukoliko se utvrdi da je M.L. napravio ili preinačio, ili nabavio radi upotrebe isprave na području nadležnosti Prvog osnovnog suda u Beogradu, isti će biti procesuiran zbog izvršenja krivičnog dela Falsifikovanje isprave, navode u tužilaštvu.

Podsetimo, Jelena Abramović optužila je supruga od kog je u procesu razvoda da je bez njenog znanja i pasoša dete odveo u Švajcarsku u kojoj su živeli do decembra prošle godine.

S druge strane, Lubarda je tvrdio da je od nadležnog suda u toj zemlji dobio privremeno starateljstvo nad detetom i da je postupak vraćanja deteta, takođe pokrenuo pred institucijama u Srbiji.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.