NEMA DOKAZA DA SU UMEŠANI U UBISTVO PORODICE ĐOKIĆ Advokati se žalili na odluku suda: Braća Jojke i Džonićevi sinovi nevini?

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Jan.2022, 20:59

"NEMA DOKAZA DA SU UMEŠANI U UBISTVO PORODICE ĐOKIĆ" Advokati se žalili na odluku suda: Braća Jojke i Džonićevi sinovi nevini?

Branioci braće S. Dž. i M. Dž, kao i braće  A.M. i K.M, ocenjuju da je odluka o produženju pritvora doneta "po automatizmu", kako bi se okončala istraga.

Branioci četvorice od petorice osumnjičenih za brutalno ubistvo Gorana (57), Gordane (56) i Lidije Đokić (25), iz Aleksinca, koje se dogodilo u noći između 26. i 27. septembra prošle godine, u ataru aleksinačkog sela Moravac, danas su podneli ili najavili podnošenje žalbe na produženje pritvora njihovim branjenicima >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << za još dva meseca.

Apelacioni sud u Nišu je krajem prošle sedmice produžio pritvor za još dva meseca prvookrivljenom Goranu Džoniću, iz Moravca, kao i njegovim sinovima S. Dž. i M. Dž, te braći A.M. i K.M, takođe iz Moravca.

Krivični zakonik propisuje da osobama koje su "sa umišljajem lišile života više lica" preti kazna zatvora od najmanje deset godina ili doživotni zatvor.

U rešenjima o produženju pritvora su, kako se saznaje, kao razlozi navedeni zakonom previđena kazna zatvora iznad deset godina, kao i to što krivično delo izaziva "uznemirenje javnosti u sredini u kojoj je izvršeno".

Advokat Filip Domazet, koji zastupa sinove prvookrivljenog Gorana Dž, braću S. Dž. i M. Dž, kaže da žalbu podnosi jer ne postoje nikakvi dokazi da su njegovi klijenti umešani u krivično delo, a nijedan dokaz koji tokom istrage još treba da bude izveden ne tiče se njegovih branjenika.

Njegov kolega Milan Magdalenić dodaje da ni protiv njegovih branjenika, braće A.K. i K.K, "nema nikakvih novih dokaza", ali da "u više od devet od deset slučajeva sud, na zahtev tužilaštva, odlučuje da produži pritvor osumnjičenima, pa se to desilo i u ovom slučaju".

Psihijatrijsko veštačenje, sprovedeno u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu, pokazalo je da je prvookrivljeni Goran Dž. bio uračunljiv u vreme izvršenja ovog dela, potvrdili su Danasu dobro obavešteni izvori.

Veštačenjem je utvrđeno da kod Gorana Dž. ne postoji duševno oboljenje, a ni privremeni duševni poremećaj koji je uticao na njegovu sposobnost da upravlja svojim postupcima u vreme izvršenja krivičnog dela.

On se, inače, tokom istrage povremeno ponašao neuračunljivo, naizmenično se smejući i plačući, te menjajući iskaze o događaju.

Prema navodima advokata, veštačenje mobilnih telefona braće A.M. i K.M. pokazalo je da oni nisu imali komunikaciju sa prvookrivljenim, te da su u vreme izvršenja krivičnog dela bili na drugom mestu i telefonirali ili slali poruke.

Nezvanični izvori su kazali da je Goran Dž. negirao da je učestvovao u zločinu, optužujući ovu braću da su isplanirali ubistvo, da je jedan od njih ubio Đokiće dok mu je drugi pomagao, a da su njega pretnjama naterali da žrtve tipuje i zaustavi njihov automobil, za šta su mu dali 10.000 evra.

Za sada su, dodali su ti izvori, prikupljeni dokazi koji samo Gorana Dž. dovode u neposrednu vezu sa ubistvom, a među kojima su pištolj kojim su Đokići ubijeni i koji je bio sakriven u kući njegove supruge, tragovi njegove DNK na ukradenom novcu i vreći, kao i snimci kamera koji njegovo kretanje dovode u vezu sa mestom zločina.

Jedan od svedoka, metalostrugar, kazao je da je Goran Dž. od njega tražio da mu napravi prigušivač za pištolj, što je on i učinio, misleći da mu radi deo za poljoprivrednu mašinu.

Deset kolega braće S.Dž. i M. Dž. potvrdili su pred tužilaštvom da su oni u noći ubistva bili na radnim mestima, jedan u bazi u kopnenoj zoni bezbednosti, a drugi u vatrogasnoj jedinici.

Majka, supruga i devojka braće K.M. i A.M. svedočile su da ni oni kritične noći nisu bili na mestu ubistva, pozivajući se na snimke nadzornih kamera na kući, gde je bio jedan od njih, ili snimke kamera na putu Niš – Aleksinac, na kojem se nalazio drugi.

Braća S. Dž. i M. Dž, kao i braća K. M. i A. M. pritvoreni su nakon iskaza prvookrivljenog Gorana Dž, koji ih je doveo u vezu sa ubistvom, da bi kasnije delimično promenio iskaz, te kazao da njegovi sinovi S.Dž. i M. Dž. ni na koji način nisu umešani u ovo krivično delo.

Izvori bliski istrazi kazali su, takođe, da je motiv za trostruko ubistvo najverovatnije koristoljublje.

U voćnjaku sina Gorana Dž. pronađeno je 43.000 evra, koji su navodno ukradeni iz vozila Gorana Đokića, u kojem su bili ugrađeni sefovi.

Goran Dž. je navodno znao za sefove jer je povremeno prao to vozilo. Đokići su, inače, bili vlasnici menjačnice u Aleksincu.

Tela Gorana i Gordane Đokić, kao i njihove ćerke Lidije, pronađena su 2. oktobra u ataru Moravca, nakon što su zapaljena i zakopana, a njihov, takođe spaljeni "folksvagen pasat" pronađen je desetak kilometara dalje, u selu Tešica.

Niški Zavod za sudsku medicinu je saopštio  da su svi ubijeni iz vatrenog oružja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.