NEMA DIJALOGA SA MILOM, OPET KREĆU LITIJE: Istekao rok koji je crkva dala crnogorskom režimu za početak razgovora

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Jul.2020, 10:01

NEMA DIJALOGA SA MILOM, OPET KREĆU LITIJE: Istekao rok koji je crkva dala crnogorskom režimu za početak razgovora

Civilizovanim sredstvima do konačne Hristove pobede.

Režim nije odgovorio na poziv Srpske pravoslavne crkve da do Petrovdana dostavi precizan predlog izmena spornog Zakona o slobodi veroispovesti. U ovom gestu SPC vidi potvrdu da vlast u Podgorici dijalog suštinski ne interesuje i zato najavljuje - skori nastavak litija.

- Navodna ponuda Vlade "o odlaganju primene Zakona" nikada nam zvanično nije upućena i otuda je ona za nas, nepostojeća. Vlada je tako, ničim >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << izazvana, prekinula dijalog kao jedini put za rešavanje otvorenih i složenih pitanja između Crkve i države. Crna Gora se nalazi pred ozbiljnim izazovima i novim iskušenjima koji se ne mogu ni prikriti, a ni rešiti povampirenjem duha bratoubilaštva u ime "novog identiteta" - poručio je mitropolit.

Amfilohije je pozvao sve građane Crne Gore da izađu na parlamentarne izbore zakazane za 30. avgust, i da na njima glasaju za one koji neće donositi i potvrđivati "bezakone i anticrkvene zakone" u njihovo ime.

- Nikakve izborne liste ne formiraju se sa blagoslovom Crkve, niti bilo ko ima pravo da se na to poziva u javnosti - poručuje mitropolit Amfilohije.

Na izjave zvaničnika DPS o "učešću Crkve na izborima" i navodnoj njihovoj "pobedi nad SPC", Amfilohije gleda kao na zlonameran pokušaj sračunat na uvlačenje Crkve u partijsku izbornu kampanju".

- Objavljujemo da ćemo nastojati da do 30. avgusta ne učestvujemo u polemikama i da ne odgovaramo na besprizorne napade i komentare koji imaju za cilj da uključe Crkvu u političku kampanju. Našu borbu za izmene neprihvatljivih odredaba Zakona o slobodi veroispovesti ćemo, kao i dosada, nastaviti da vodimo svim dozvoljenim i civilizovanim sredstvima do konačne Hristove pobede.

Nastavak litija najavljuje i rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović, uz ocenu da bi posle svega pregovori sa Vladom bili ponižavajući.

- Nezadovoljni ovakvim odnosom Vlade, u vrlo dogledno vreme nastavljamo svoj građanski protest i molitveni sabor, ne kršeći zdravstvene mere - kaže Perović.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.