NEDVOSMISLENA PORUKA VUČIĆA: Ako zaista želi MIR u regionu, Kurti mora da učini OVE ustupke

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Jun.2023, 17:28

NEDVOSMISLENA PORUKA VUČIĆA: Ako zaista želi MIR u regionu, Kurti mora da učini OVE ustupke

Dijalog Beograda i Prištine došli su u ćorsokak - situaciju bez vidljivog rešenja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas izjavio da Priština mora da napravi određene ustupke da bi Srbi učestvovali na novim izborima na severu Kosova i Metohije.

Prema njegovim rečima, Srbi na severu KiM su uvek spremni za razgovore, ali zauzvrat mora nešto da im se ponudi.

- Svi Srbi na severu smatraju da je Srbija njihova zemlja, a ne Kosovo. To >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je realnost - rekao je Vučić u intervjuu za Rojters.

On je ukazao da i dalje nije formirana Zajednica srpskih opština, kao i da još uvek nije došlo do povlačenja kosovskih specijalaca i albanskih gradonačelnika.

Odgovarajući na navode predsednice tzv. Kosova Vjose Osmani koja je optužila Beograd za mešanje u izborni proces na severu KiM, Vučić je rekao da je "zastrašujuće šta ti ljudi pričaju".

On je poručio da predsednik privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nije spreman za kompromis.

- Siguran sam da Kurti neće uložiti ni minut svog vremena, ni kap znoja da pronađe kompromisno rešenje - rekao je Vučić.

Predsednik je naveo da će srpska vojska ostati u stanju visoke pripravnosti, a ne u stanju najviše borbene gotovosti "jer to mnogo košta".

Dodao je da je Srbija u pregovorima sa Francuskom o kupovini borbenih aviona "Rafal", kao i da pregovara o daljem jačanju svoje vojske zapadnim oružjem.

Vučić je poručio da Srbija ostaje na evropskom putu, kao i da je uspela da izbalansira svoju spoljnu politiku kako bi omogućila nastavak prijateljskih odnosa sa istorijskim saveznikom Rusijom i Kinom.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.