NEDOSTAJE MU MORALNI, POLITIČKI I PRAVNI AUTORITET DA NAM SUDI Kuba odbrusila Evropskom parlamentu

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Jul.2023, 22:46

"NEDOSTAJE MU MORALNI, POLITIČKI I PRAVNI AUTORITET DA NAM SUDI" Kuba odbrusila Evropskom parlamentu

EP osudio stanje ljudskih prava na Kubi.

Nacionalna skupština Kube saopštila je danas da snažno osuđuje rezoluciju Evropskog parlamenta u kojoj se kritikuje stanje ljudskih prava u toj zemlji i poziva na sankcije EU protiv kubanskog predsednika Migela Dijaz Kanela i drugih najviših zvaničnika.

- Evropskom parlamentu nedostaje moralni, politički i pravni autoritet da sudi Kubi. Ovo bi moglo dovesti u sumnju ciljeve EU u nastojanju da ponovo pokrene >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << svoje odnose sa Latinskom Amerikom i Karibima - navodi se u saopštenju kubanske skupštine.

Agencija podseća da će se lideri zemalja članica EU sledeće nedelje sastati sa šefovima država zajednice latinoameričkih i karipskih država (CELAC), odnosno na prvom samitu zemalja ta dva bloka u poslednjih osam godina.

U rezoluciji Evropskog parlamenta navodi se da "autokratski režimi ne bi trebalo da učestvuju na takvim samitima" i oštro se osuđuje stanje ljudskih prava na Kubi, uz navode da bi to moglo da ugrozi sporazum o saradnji između Kube i EU iz 2016, prenosi Rojters

Kuba je ranije ove sedmice poručila da želi jače odnose sa evropskim zemljama, ali je i optužila EU da je netransparentna i manipulativna.

U rezoluciji EP takođe se poziva na "trenutno i bezuslovno oslobađanje nepravedno zatočenih zatvorenika", što se uglavnom odnosi na stotine Kubanaca koji su uhapšeni tokom protesta u julu 2021. godine, najvećih još od revolucije u toj zemlji 1959.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.