ZAUSTAVIĆU PLJAČKU BEOGRADA Šapić raskrinkao malverzacije oko javnog prevoza

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Apr.2023, 12:35

"ZAUSTAVIĆU PLJAČKU BEOGRADA" Šapić raskrinkao malverzacije oko javnog prevoza

Gradonačelnik Šapić otkrio kako su rađene malverzacije po pitanju javnog prevoza u srpskoj prestonici.

Sistem mora da ima svrhu olakšavanja života građanima, koji moraju da ga razumeju i prihvate, a ako to nije, mora da se menja, rekao je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, najavljujući raskid ugovora sa "Kentkartom" i uvođenje novog sistema javnog prevoza.

- Mesecima smo s "Kentkartom" pregovarali i pokušavali da rešimo problem. Nisam mogao >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da prihvatim da već trinaest godina opada prihod Grada Beograda, preciznije sa devet milijardi dinara pao je na šest milijardi, a pritom građani nisu zadovoljni i ne plaćaju prevoz. Štetnim ugovorom čitav gradski sistem stavljen je u ruke privatnoj firmi. Čitavu GPS opremu, koju je Grad platio i u vlasništvu je Grada, danas ne može da koristi jer nemamo šifre za pristup. Prvi sam odlučio da zaustavim pljačku Beograda. Postoje dokazi da je prihod manji za tri milijardi dinara, da je novac prvo išao na njihove račune pa tek onda na račune grada, da je sistem validatora lažan jer se samo dvadeset odsto ljudi validira te su informacije za obradu nerelevantne i nebitne. U vezi sa ovim postavlja se pitanje zašto plaćamo validatore, zašto isporučuju račune za njihovo održavanje, zašto četiri puta menjaju nešto što ničemu ne služi i pritom su to naplatili Gradu Beogradu. GPS sistem im radi na 3G mrežu i uopšte ne možemo da utvrdimo gde se vozila nalaze, a privatnike plaćamo po kilometraži. Shvatate li koliki je to prostor za malverzacije - rekao je Šapić za TV K1.

On je istakao da najveći deo građana želi da plati prevoz, ali istovremeno hoće da zna kome plaća, šta plaća i gde te pare idu.

- Pokrenućemo sudski postupak protiv odgovornih u privatnoj kompaniji, ali i odgovornih u gradskoj upravi koji su potpisali ovako štetan ugovor po Grad i dokazivaćemo da je za ovih 13 godina sve što je rađeno bilo štetno po gradski budžet. Ja duboko verujem da će građani, kada budu vratili poverenje u svoj grad i kada vide da sistem funkcioniše, plaćati karte i da će budžet početi da se puni – rekao je Šapić.

Prvi čovek prestonice je naglasio da neće da pristane na bilo kakve ucene, niti interesnih grupa niti predstavnika privatne kompanije kako ne bi ušao u rušenje ovog lošeg sistema kojim se godinama pljačka Beograd.

-  Ja sam tako bio uslovljavan i kada sam rešio da uvedem red u postavljanje splavova i uređenje priobalja. Uvek je to ista matrica kada se ulazi u osinjak i kada se udara u nečije interese. Neću da se zaustavim ni po jednom pitanju, a svako ko je kršio zakon neka odgovara - rekao je gradonačelnik.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.