Izvor: Blic, 22.Jan.2018, 13:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"NEČOVEČNO I PONIŽAVAJUĆE PONAŠANJE POLICIJE" Srbija pripadniku Zemunskog klana mora da plati 8.200 EVRA

Evropski sud za ljudska prava presudio je da država Srbija treba da isplati 8.200 evra Đorđu Krsmanoviću, rođenom bratu osuđenog pripadnika "zemunskog klana" Dušana, jer nikada nije do kraja istraženo da li je i kakva tortura vršena nad njim u policiji za vreme akcije "sablja".

U svojoj presudi od 19. decembra 2017. godine, koja je objavljena na sajtu tog suda, Evropski sud je precizirao da 4.000 evra država Krsmanoviću u roku od tri meseca treba da isplati na ime naknade >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nematerijalne štete, sa obrazloženjeme da nije okončala istragu zbog nečovečnog i ponižavajućeg ponašanja policije prema njemu.

Ostatak dosuđene sume od 4.200 evra Krsmanoviću je dosuđeno na ime troškova postupak pred sudom u Strazburu.

On je svojom predstavkom od suda u Strazburu tražio 20.000 evra, pošto je u Srbiji bezuspešno iscpreo sva pravna sredstva, pa i žalbu Ustavnom sudu.

Krsmanović je bio uhapšen 1. aprila 2003. godine u akciji "sablja", sprovedenoj nakon ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića, tokom koje je bilo uvedeno vanredno stanje u državi.

Rođeni brat Dušana Krsmanovića, osuđenog na 20 godina zatvora zbog zlodela koja je počinio kao pripadnik "zemunskog klana", je u predstavci Evropskom sudu opisao torturu i čak seksulno zlostavljanje, koje su, kako tvrdi, nad njim izvršili policijaci koristeći bejzbol palice i pajsere.

Nakon 12 dana provedenih u policijskoj stanci, 12. aprila je bio prebačen u Okružžni zatvor u Beogradu gde je proveo godinu i dva meseca, nakon čega je pušten da se brani sa slobode.

Đorđe Krsmanović je 2004. godine osuđen u odvođenom postupku koji se vodio pred Okružnim sudom u Beogradu na četiri godine i 10 meseci zatvora kao pripadnik takozvane "pajser brigade", koja se bavila iznudama.

Kako se nije javljao na izdržavanje kazne, uhapšen je 2007. godine zbog izbegavanja i to u Specijalnom sudu, kada je došao na izricanje kazne bratu i ostalim pripadnicima "zemunskog klana".

Duššan Krsmanović je prvostepenom presudom bio osuđen na 30 godina zatvora, ali mu je odlukom Apelacionog suda kazna smanjena na 20 godina.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija bratu pripadnika zemuskog klana mora da isplati 8.200 evra

Izvor: Radio 021, 22.Jan.2018

Evropski sud za ljudska prava presudio je da država Srbija treba da isplati 8.200 evra Đorđu Krsmanoviću, rođenom bratu osuđenog pripadnika "zemunskog klana" Dušana, jer nikada nije do kraja istraženo da li je i kakva tortura vršena nad njim u policiji za vreme akcije "Sablja"...U presudi od...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.