NEĆEMO MENJATI NAŠE STAVOVE Vučić se obratio građanima nakon sastanka sa nemačkom ministarkom! Lambreht poručila: Srbija ima jasan stav, nije se skrivala

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Maj.2022, 14:28

"NEĆEMO MENJATI NAŠE STAVOVE" Vučić se obratio građanima nakon sastanka sa nemačkom ministarkom! Lambreht poručila: "Srbija ima jasan stav, nije se skrivala"

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa nemačkom ministarkom odbrane Kristin Lambreht , koja boravi u poseti Zapadnom Balkanu.

 Vučić se sa nemačkom ministarkom odbrane sastao odmah po povratku iz Berlina gde je razgovarao sa kancelarom Olafom Šolcem i ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok.

 - Hvala svima, važno je da smo vodili ovaj razgovor i nadam se da ćemo i u budućnosti raditi u duhu poverenja. Mi smo se našli u teškim vremenima, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i hvala vam što ste izdvojili vreme za razgovor sa mnom nakon Berlina. Mi doživljavamo rat koji je bio nezamisliv za nas, a ljudi ovde znaju kakve su te strahote i kakve su posledice. Važno je da mi koji znamo prave vrednosti da se zalažemo za njim, a to je mir, sloboda i teritorijalni integritet, zato smo to danas na razgovoru i istakli - rekla je ministarka.

- Srbija je zauzela jasan stan na napad Rusije na Ukrajinu i Srbije se nije skrila, dala je jasnu izjavu! Kada je proces članstva u Evropsku uniju, mi smo partner i vidimo boljitak na tom putu. Takođe, podrška za stabilizaciju Zapadnom Balkanu i to su moja jsan očekivanja i ja sam dobila jasnu izjavu Srbije o teritorijalnom integritetu - dodala je Lambreth.

Napomenula je da je Nemačka iskren i otvoren partner.

– Nadamo se da će proces globalizacije dobiti novi zamah i što se tiče Kosova – rekla je.

- Važno je da postaje jasno da Nemačka ne vrši pritisak na Srbiju, mi želimo da damo svoj doprinos i pružamo podršku Ukrajini i želimo da se prekine rat, ali ne želimo da izgubimo vas. Mi želimo stabilizaciju Zapadnog Balkana. Ja sam zato ovde kako bi se našlo rešenje, meni je postalo jasno koliki je uticaj Srbije za stabilizaciju i koliko je važno da Srbija da jasan signal, a ja sam dobila jasnu poruku - dodala je ministarka.

– Imali smo sadržajne, otvorene i iskrene razgovore – rekao je predsednik.

- Zahvalio sam se Nemačkoj na tome što su sinoć organizovali sastanak sa Aljbinom Kurtijem, i zaključiću sa jednom rečenicom: Važno je da razgovaramo, pa makar se i svađali i tako se razgovara o budućnosti i ja verujem u našu evropsku budućnost. Želim da se svim zahvalim i gospođi Lambreth na poseti. Ja ću sutra razgovarati na ovom mestu u 18h o svim temama. Svaka zemlja saopštava da će ova godina biti loša i da imaju mnogo ekonomskih poroblema, mi ćemo razgovarati i naći najbolje rešenje za svaki problem - dodao je Vučić.

Vučić je istakao da saradnju sa Nemačkom možemo da razvijamo u različitim oblastima.

Govorili smo i u sukobu u Ukrajini. Gospođa Lambreht mi je prenela zahteve Evropske unije u budućnosti vezano za tu temu, a ja sam preneo naše mišljenje i objasnio našu poziciju – istakao je.

Napomenuo je da veruje u dobru volju nemačkih partnera da pomognu Srbiji na putu ka Evropi.

- Biću iskren, nemci kao najveća sila imaju svoj stav koji nikada neće da promene a mi bez njih ne možemo napred i ne možemo da preživimo. Oni to znaju i moraju da znaju i građani, oni zapošljavaju naše ljude, izvoz je jako veliki i sve to govori koliko je ona nama važna. Oni nama kažu u lice šta misle, a ne oni koji vam govore iza leđa. Ja ću se sutra obratiti građanima i reći isto što i danas! Dolazi nam zima, a svima je sve teže i teže. Nama je njihova pomoć potrebna, a oni su pokazali i da poštuju naše stavove sa kojima se ne slažu, ali su nam dali mogućnost da ih iskažemo. Oni su velika sila i neće menjati svoju politiku zbog male Srbije, mi smo dostojanstveni i nećemo menjati naše stavove. Hvala ministarki Lambreth na poseti - rekao je predsenik.

Lambreht je pre sastanka sa Vučićem, razgovarala sa ministrom odbrane Nebojšom Stefanovićem.

Ona će nakon Beograda posetiti Prišitnu, a juče je boravila u Sarajevu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić: Važno je da razgovaramo otvoreno, pa makar se i svađali; Lambreht: Bitno je da vlada stabilnost na Zapadnom Balkanu

Izvor: RTS, 05.Maj.2022

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na konferenciji za medije, nakon sastanka sa nemačkom ministarkom odbrane Kristin Lambreht, da će Srbija čuvati mir i stabilnost i da je pružio garancije da će se Srbija tako i ponašati. Važno je da razgovaramo otvoreno, pa makar se i svađali,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.