Izvor: B92, 09.Apr.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NECE SE ZURITI SA ODGOVOROM NA STAJNEROV PREDLOG

Beograd -- Predsednik Koordinacionog centra za Kosovo Nebojsa Covic izjavio je u utorak da ni posle sastanka sa sefom UNMIK-a Mihaelom Stajnerom nije postignut dogovor o ulasku srpskih predstavnika u pokrajinsku vladu. Covic je na konferenciji za novinare rekao da su Srbima ponudjena mesta ministra koordinatora i visokog savetnika u kancelariji sefa UNMIK-a, koji bi rukovodili povratkom raseljenih lica.

On je naveo da se nece zuriti sa odgovorom na Stajnerove ponude, vec ce se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sacekati na razjasnjenje kakva ce prava i ovlascenja imati srpski predstavnici u Vladi Kosova: "Mi ne mozemo da damo podrsku sve dok ne sagledamo odredjene podatke, a ti podaci se odnose na ovlascenja, mogucnosti, raspolaganje sredstvima odnosno budzetom za ova dva predlozena mesta, zatim da dobijemo kompletnu strukturu vlade Kosova i Metohije i da vidimo gde su sve to moguce pozicije na mestima pomocnika ili zamenika ministara kada je koalicija Povratak u pitanju. Slicna situacija je i sa skupstinskim odborima, a nakon toga cemo videti i u konsultacijama sa predsednikom SRJ i uz pomoc savezne i republicke vlade doneti odredjene preporuke za kolaiciju POvratak u smislu njenog konacnog izjasnjavanja".

Potpredsednik koordinacionog centra za Kosovo Slobodan Samardzic izjavio je da ce u narednih nekoliko dana UNMIK poslati predlog sa ingerencijama ministra koordinatora u kosovskoj vladi. Samardzic je novinarima saopstio da je sa Stajnerom najvise razgovarano o tome ko postavlja ministra koordinatora: "Mi smo dali neke sugestije. Rekli smo da bi voleli da ministar-koordinator bude postavljen od strane specijalnog predstavnika, g. Stajnera, i da to bude ucinjeno uredbom kojom bi se definisala i njegova ovlascenja. Nama je g. Stajner rekao da je to u redu sto se njih tice. Mi smo insistirali, a on je prihvatio, da se ta osoba moze razresiti samo uz odobrenje specijalnog predstavnika, dakle da ne moze vlada da razresi tu osobu".Nebojsa Covic saopstio je da ce u narednih nekoliko dana 16 srpskih zatvorenika sa Kosova biti premesteno u zatvore u Srbiju. Covic je naglasio da ce nakon toga jos 9 zatvorenika biti dislocirano.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.