NEBESKI KRALJEVI SA RASPONOM KRILA OD TRI METRA: U Srbiji raste broj jedinki beloglavog supa (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Maj.2021, 01:01

NEBESKI KRALJEVI SA RASPONOM KRILA OD TRI METRA: U Srbiji raste broj jedinki beloglavog supa (FOTO)

Broj jedinki beloglavog supa u specijalnom rezervatu prirode Klisura reke Mileševke iz godine u godinu se povećava.

Udruženje građana Jadovnik - oaza netaknute prirode, pokrenulo je inicijativu da se zaštiti beloglavi sup, u okviru projekta "Tvoje mesto u Srbiji", koji je finansijski podržala organizacija ORKA.

- U saradnji sa poljoprivrednicima i vlasnicima klanica udruženje Jadnovnik pokušava da se dogovori da kontinuirano taj otpad odnosi na hranilište, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sa jedne strane da hrani supove, a sa druge strane da rešavamo problem sanitarnog odlaganja otpada, zbog toga je ova inicijativa dvostruko važna - rekla je Jelena Ilić, direktorka organizacije ORKA.

Prijepoljsko uduženje građana Jadovnik, oaza netaknute prirode, već više od jedne decenije brine o hranilištu za supove i drugu divljač na tom području. Na taj način doprinosi se rešavanju problema nesanitarnog odlaganja otpada životinjskog porekla, tako što je obezbeđena njegova prirodna reciklaža odvoženjem na hranilište Kašan.

- Za deceniju od uspostavljanja hranilišta, kolonija beloglavih supova se značajno povećala što potvrđuje opravdanost postojanja, a i meštani Jadovničkih sela imaju razloga za zadovoljstvo. Naše udruženje već jedanaest godina hrani divlje životinje i retke ptice na ovoj planini, zbog čega divljač sve ređe nanosi štetu meštanima u kanjonu Mileševke. Ples nebeskih kraljeva nakon obroka, sa rasponom krila i do tri metra najveća je nagrada za sve nas - izjavio je Vjekoslav Joksimović, predsednik UG "Jadovnik".

Dugoročni cilj projekta je doprinos uspostavljenom mehanizmu zaštite beloglavog supa u specijalnom rezervatu prirode Klisura reke Mileševke kroz upravljanje otpadom uginulih životinja na poljoprivrednim gazdinstvima i klanicama.

Očuvanje prirode, lepote i raznovrsnosti ovog kraja osnovna su motivacija članova udruženja, stoga su i svakodnevne aktivnosti uduženja usmerene na formiranju svesti kod građanja koji žive na ovom području i potrebama zaštite i očuvanja životne sredine.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Oni su "kraljevi neba" u Srbiji, imaju raspon krila i do tri metra, a njihov let je najveća nagrada za ljubitelje prirode (FOTO)

Izvor: Blic, 08.Maj.2021

Broj jedinki beloglavog supa u specijalnom rezervatu prirode Klisura reke Mileševke iz godine u godinu se povećava. Udruženje građana Jadovnik - oaza netaknute prirode, pokrenulo je inicijativu da se zaštiti beloglavi sup, u okviru projekta „Tvoje mesto u Srbiji“, koji je finansijski podržala...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.