NE ZAUSTAVLJA SE KURTIJEVO BEZUMLJE: Crta metu na čelu Srbima

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Jun.2023, 12:44

NE ZAUSTAVLJA SE KURTIJEVO BEZUMLJE: Crta metu na čelu Srbima

Aljbin Kurti govorio na današnjoj vanrednoj sednici skupšitne privremenih institucija.

U Prištini je počela vanredna sednica skupštine privremenih institucija na kojoj se raspravlja o situaciji na severu Kosova i Metohije. Premijer privremenih institucija Aljbin Kurti iskoristio je sednicu da targetira Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji, navodeći spisak njihovih imena i optužujući ih za nerede u Zvečanu.

Kurti je objavio je imena nekih od ljudi za >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << koje je rekao da su glavni organizatori nereda na severu poslednjih dana. Prema njegovim rečima, glavnu ulogu u organizovanju demonstranata imaju "pripadnici nelegalne formacije takozvane "civilne odbrane" i bivši pripadnici kosovske policije“.

- Ovi protesti su nam, uprkos svoj zlobi, poslužili da izvršimo valjane identifikacije - rekao je on u skupštini.

Kurti je naveo i da su među okupljenima bili i navijači Crvene zvezde, navode prištinski mediji.

Kurti je optužio Beograd da je krivac za eskalaciju i napetost na severu Kosova poslednjih dana, pošto su gradonačelnici opština na severu, izabrani na izborima koje su Srbi bojkotovali, uz pomoć policije ušli u opštinske objekte.

Kurti je rekao da je "zvanični Beograd mobilisao kriminalne grupe za eskalaciju situacije".

Održavanje vanredne sednice i podnošenje izveštaja o situaciji na severu od premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija zatražile su dve opozicione partije - Demokratska partija Kosova i Demokratski savez Kosova.

Situacija u tri opštine na severu KiM, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić eskalirala je kada su tzv. specijalne jedinice kosovske policije upale u opštinske zgrade 26. maja.

Srbi od ponedeljka protestuju i zahtevaju povlačenje specijalaca, te da gradonačelnici Albanci izabrani na izborima koje su Srbi bojkotovali, ne dolaze u njihove opštine i da budu oslobođeni Radoš Petrović i Dušan Obrenović koji su privedeni protestu u ponedeljak u Zvečanu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.