NE USTRUČAVAJTE SE DA POTRAŽITE POMOĆ: Godine donose problem

Izvor: Kurir, 08.Jun.2015, 22:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NE USTRUČAVAJTE SE DA POTRAŽITE POMOĆ: Godine donose problem

Kod muškaraca u srednjim godinama najpre strada ova polna žlezda, čija disfunkcija izaziva niz teškoća i narušava kvalitet života

Kad muškarci uđu u srednje godine, veoma se često susreću s upalom prostate i drugim poremećajima na toj polnoj žlezdi. Ukoliko se oni ne leče blagovremeno, tegobe postaju intenzivnije, a problem veći, pa samim tim i njegove posledice.

As. mr sc. dr Aleksandar Janičić, urolog s Urološke klinike u Kliničkom centru Srbije (KCS) >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << u Beogradu, objasnio je za Dr Kurir da je prostata muška polna žlezda koja se zbog kupastog oblika i veličine u narodu često naziva i kestenjača. Njena funkcija je da produkuje medijum za semenu tečnost i pomaže u kontroli mokrenja.

- Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, danas se karcinom prostate svrstava među tri najčešća maligna oboljenja kod muškaraca. Upravo to treba da motiviše sve naše građane da budu obazrivi, da se na vreme pregledaju, deluju preventivno i preduprede napredovanje bolesti. Ukoliko se rak prostate otkrije u ranoj fazi, šansa za njegovo izlečenje je drastično veća nego ako se dijagnostikuje u uznapredovalom stadijumu. Pored malignog obolevanja, česta je i benigna hiperplazija prostate BHP, odnosno njeno dobroćudno uvećanje nastalo zbog hormonskog disbalansa - naglasio je urolog.

Muškarci treba da znaju da prostata s godinama raste i da problemi s mokrenjem, uzrokovani njenim uvećanjem, predstavljaju deo prirodnog procesa starenja organizma.

- Simptomi uzrokovani dobroćudnim uvećanjem prostate vezani su pre svega za problem skladištenja urina u mokraćnoj bešici ili pražnjenja urina iz nje. Te tegobe uopšteno delimo na opstruktivne i iritativne. U opstruktivne se ubrajaju otežan početak mokrenja, slab i isprekidan mlaz mokraće, kapanje urina nakon završenog mokrenja, a najteži simptom je nemogućnost mokrenja kad je bešika puna. Pod iritativnim simptomima podrazumevaju se često i noćno mokrenje i neodložni „pozivi“ na mokrenje - upozorio je dr Janičić.

Uspešno lečenje

VRAĆANJE EREKTILNE FUNKCIJE JE MOGUĆE

Kad pacijent prepozna neke tegobe povezane s otežanim i bolnim mokrenjem, potrebno je da se odmah obrati urologu.- Terapija medikamentima zauzima centralno mesto u lečenju simptoma benigne hiperplazije, a preporuka je kombinacija više lekova. U najnovijim Evropskim preporukama sugeriše se primena leka poznatog i kao vikend-tableta, koji se odnedavno može nabaviti i na našem tržištu. On je pokazao efikasnost u rešavanju erektilne disfunkcije i problema s mokrenjem uzrokovanim dobroćudnim uvećanjem prostate - objasnio je dr Janičić.

Činjenice

Ako imate problema s prostatom

- izbacite velike količine kofeina

- nemojte praktikovati unos alkohola

- izbegavajte veštačke zaslađivače

- nije poželjna ni začinjena hrana

- preporučuje se upražnjavanje fizičke aktivnosti i svakodnevna šetnja

Lekari upozorili

Sedenje duže od pet sati ubija telo

Lekari već duže vreme upozoravaju da je sedeći položaj veoma loš za čitav organizam, a sad su prvi put izračunali da provođenje duže od pet sati u stolici zaista ubija telo. Posebno je opasno za ljude čiji je posao blisko povezan sa sedenjem, zbog čega na dnevnom nivou provedu i do 10 sati u tom položaju. Naime, oni zbog umora i iscrpljenosti i posle završenog rada hrle kućama i bore se da zauzmu neko mesto u prevozu, a nakon toga završe na krevetu, fotelji ili sofi, ali ne ležeći.

Sedenje nije loše samo za kičmu i ostale zglobove, kako se isprva misli, već izaziva i mnoge druge poremećaje zdravlja - srčane bolesti, dijabetes, gojaznost, depresiju, mišićne poremećaje, a čak postoji mišljenje i da može biti jedan od izazivača karcinoma.

Kako bi to bilo sprečeno, stručnjaci savetuju svim ljudima da na radnim mestima počnu da praktikuju često ustajanje, protezanje nogu, pa čak i duže stajanje. Pauze od sedenja trebalo bi u početku da traju bar dva od osam sati, koliko najčešće traje radno vreme, a da se posle nekog vremena taj period duplira.

- Naš prvi zadatak je da podstaknemo ljude da provedu dva sata na poslu ne sedeći. Nije bitno kako će to postići, važno je samo da se podignu - naglasili su lekari.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.