NE REŠAVATE KLJUČNE ELEMENTE KRIZE Brisel nezadovoljan tzv. Kurtijevim planom za deeskalaciju

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Jun.2023, 22:26

"NE REŠAVATE KLJUČNE ELEMENTE KRIZE" Brisel nezadovoljan tzv. Kurtijevim planom za deeskalaciju

Borelj je ponovio da je spreman da organizuje sastanak Kurtija i predsednika Srbije, Aleksandra Vučića

Šef diplomatije EU, Žozep Borelj, izjasnio se o predlogu za rešavanje krize na severu Kosova koji je podneo tzv. kosovski premijer, Aljbin Kurti, rekavši da ceni to što je uvideo potrebu za deeskalacijom.

- Međutim, ne rešavate neke od ključnih elemenata koji su izazvali krizu, a koji se moraju rešiti da bi se povratio mir na severu Kosova >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << - napisao je Borelj u odgovoru Kurtiju, koji je objavio na Tviteru portparol EU, Peter Stano.

Kurti je prethodno predao predlog u pet tačaka za deeskalaciju situacije na severu Kosova visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost Žezepu Borelju i amabsadorima zemalja Kvinte.

Borelj je u odgovoru ponovio korake za deeskalaciju iza kojih, kako je rekao, stoji 27 članica EU i SAD.

Kosovo: After @JosepBorrellF received and read the highly publicised letter from Prime Minister Kurti, he answered, explaining 🇪🇺 expectations and steps needed for true de-escalation. Here is the response in full: pic.twitter.com/HDa2k66hMt

— Peter Stano (@ExtSpoxEU) June 14, 2023

Kao prvi je naveo da gradonačelnici treba da obavljaju posao iz drugih lokacija, a ne iz opštinskih zgrada, i podsetio da se ovoga pridržavaju gradonačelnici Zubinog Potoka i Zvečana.

- Verujemo da će gradonačelnici Leposavića i Severne Mitrovice, koji su iz Vaše partije, uskoro uraditi isto - napisao je Borelj Kurtiju.

EU je takođe tražila obustavljanje akcija policije u blizini opštinskih zgrada na severu i raspisivanje izbora u četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom.

U vezi drugih stvari koje je Kurti izneo u predlogu, Borelj je rekao da neće biti nekažnjivosti za nasilje 29. maja i da će EULEX u skladu sa svojim mandatom pratiti istragu.

Evropski zvaničnik ponovio je da je spreman da organizuje sastanak Kurtija i predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, pod uslovom da je premijer Kosova spreman da najpre deeskalira situaciju i stvori uslove za nove izbore.

Govoreći o predlogu da tzv. Kosovska policija i KFOR ili EULEX, prema predlogu tzv. Vlade Kosova, vrše zajedničke bezbednosne procene, Borelj je rekao da se o tome može pričati nakon deeskalacije, ali da to podrazumeva koordinaciju unapred.

- Sa žaljenjem zapažamo da to nije bio slučaj sa jučerašnjom operacijom u Severnoj Mitrovici - poručio je Borelj.

On je pozvao Kurtija da preduzme "odlučnije korake" ka deeskalaciji situacije, u skladu sa merama koje su predložile EU i SAD.

- Tek kad se mir i stabilnost vrate na sever Kosova možemo da se koncentrišemo na normalizaciju odnosa - rekao je Borel.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.