NE REŠAVA SE PITANJE DVOJNOG DRŽAVLJANSTVA: Crnogorska dokumenta dobijali srbomrsci

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Jun.2023, 14:23

NE REŠAVA SE PITANJE DVOJNOG DRŽAVLJANSTVA: Crnogorska dokumenta dobijali srbomrsci

Nerešeno pitanje dvojnog državljanstva ne prestaje da opterećuje odnose Crne Gore i Srbije.

Dodatno ga je aktuelizovao slučaj lidera Pokreta "Evropa sad" Milojka Spajića. On je dobio ispis iz državljanstva Srbije, a u MUP Crne Gore u toku je postupak provere.

Protiv Spajića je resorno ministarstvo u Podgorici 15. februara pokrenulo postupak oduzimanja crnogorskog državljanstva, nakon što im je Državna izborna komisija dostavila dokument iz MUP Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u kome se navodi da on ima prebivalište u Beogradu. Cela priča je aktuelizovana uoči njegove kandidature na predsedničkim izborima, koja je kasnije povučena, a na Spajićevo mesto "uskočio" partijski saborac Jakov Milatović.

Pitanje dvojnog državljanstva u Crnoj Gori nije rešeno ni posle pada režima Mila Đukanovića, a ne zna se da li će se njime pozabaviti nova izvršna vlast. Od referenduma 2006. zabranjena su dva pasoša.

Zvanična Podgorica je ostala čvrsta pri stavu da Srbija ne daje svoje državljanstvo njenim državljanima, ako se oni prethodno nisu odrekli crnogorskog, dok se Beograd poziva na domaći zakon koji dozvoljava da se ima i državljanstvo druge države bez otpusta iz "matičnog". Pokušaj Vlade Zdravka Krivokapića da izmeni propise koji se tiču državljanstva i biračkog spiska nije zaživeo, jer je on izazvao ljutnju onih Crnogoraca koji su smatrali da se radi o "nastavku posrbljavanja Crne Gore".

Prethodno DPS vlade su po posebnim uslovima, dodelile više od dvesta počasnih državljanstava! Tako je, prema podacima MUP-a Crne Gore, Natanijel Džejms Rotšild dobio crnogorsko državljanstvo.

Tu je i nekadašnji premijer Tajlanda Taksin Šinavatra koji je u svojoj zemlji bio optužen zbog korupcije. Crnogorsko državljanstvo dobio je i Andrej Nikolaidis, svojevremeno savetnik nekadašnjeg šefa parlamenta Ranka Krivokapića, koji se "proslavio" izjavom da je Njegoš "genocidni pesnik"!

"Tema dvojnog državljanstva je još aktuelna jer nije zaključen međudržavni ugovor koji bi regulisao ovo pitanje i uslove za njegovo sticanje", kaže za "Novosti" advokat Dalibor Kavarić.

Crnogorsko državljanstvo bez odricanja državljanstva republika bivše SFRJ moglo je steći lice koje je imalo ličnu kartu dobijenu po propisima SFRJ pod uslovom da do podnošenja zahteva za prijem nije odjavljivalo prebivalište iz Crne Gore.

U svim ovim slučajevima uslovi su bili, podseća Kavarić, da ta osoba u Crnoj Gori ima obezbeđen smeštaj i stalan izvor prihoda u iznosu koji joj omogućava materijalnu i socijalnu sigurnost, zatim uslov da u Crnoj Gori i drugoj državi nije pravosnažno osuđena na bezuslovnu kaznu zatvora, da ne postoje smetnje iz razloga bezbednosti i odbrane Crne Gore i na kraju da je izmirila sve dospele poreske i druge zakonske obaveze.

Zakon o crnogorskom državljanstvu predviđa da neko može steći crnogorsko državljanstvo ukoliko je njegov prijem "od posebnog značaja za državni, naučni, privredni, kulturni, ekonomski, sportski i drugi interes Crne Gore". U tom slučaju stranac ne mora da ispuni ostale obaveze iz Zakona o crnogorskom državljanstvu, koje se odnose na otpust iz drugog državljanstva, neprekidni boravak u Crnoj Gori od deset godina i drugo. Počasno državljanstvo strancu dodeljuje se isključivo na osnovu preporuke najviših funkcionera državne vlasti.

"Bez izmena zakona o crnogorskom državljanstvu ili do zaključenja bilaterlanog međudržavnog ugovora između Crne Gore i Srbije, kojim bi se na drugačiji način regulisalo ovo pitanje neće biti moguće steći dvojno državljanstvo. Suvišno je govoriti o ekonomskim, zdravstvenim, radnim i drugim pogodnostima koje bi građani Crne Gore mogli steći u Srbiji u slučaju kada bi ovo pitanje bilo rešeno", zaključuje Dalibor Kavarić.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.