NE PRISTAJEMO NA TA PRAVILA IGRE! Zaharova o zahtevima da se zabrani rad ruskih medija u Srbiji

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Apr.2023, 12:40

"NE PRISTAJEMO NA TA PRAVILA IGRE!" Zaharova o zahtevima da se zabrani rad ruskih medija u Srbiji

Zaharova je dodala da ruski mediji na osnovu činjenica podstiču ljude na kritički stav

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova komentarisala je zahtev Zapada da se zabrani rad ruskih medija u Srbiji, rekavši da je to imperijalistička tačka gledišta kada zemlje, koje nemaju nikakvu moralnu osnovu, daju sebi pravo da oblikuju svet i odlučuju ko sme nešto da radi a ako ne sme. Rusija ne pristaje na to.

- Oni sada govore otvoreno >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << o tome da Rusija takva kakva je ne treba da postoji, da ne bude ruske kulture, jezika, ruskih medija, novinara. To je imperijalistička tačka gledišta, oblik neokolonijalizma kada zemlje koje nemaju moralnu osnovu daju sebi pravo da oblikuju svet i razvoj, određujući ko može da živi, da govori, trguje, stvara a ko to sve ne sme. To je moderno tumačenje robovlasništva kada te zemlje sebi daju pravo da se smatraju gospodarima a ostale ne vazalima već robovima. Ali tako se može sa onima koji ne mogu da odgovore, koji nemaju fizički mogućnost da odgovore. Ali, mi imamo. Kome se sviđaju ta pravila igre imaju pravo da tako igraju, nama se ne sviđaju i mi smo protiv toga ustali - rekla je Zaharova na pitanje novinara o pokušajima Zapada da uguše medije koji ne rade onako kako oni smatraju da treba.

Kako je dodala, reč je o apsurdnoj situaciji.

- Takve izjave govore same za sebe, oni ništa više ne kriju, govore otvoreno, baš kao što je savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak govorio o njihovom zakonitom pravu da unište sve na Krimu, DNR, LNR i Zaporoškoj oblasti. Te izjave samo govore o njihovoj želji da unište u sovom slučaju medije - istakla je Zaharova.

Ona je dodala da ruski mediji na osnovu činjenica podstiču ljude na kritički stav a to ne idu u prilog planovima Amerike i drugih država da zombiraju sopstveno stanovništvo.

- Svaki alternativni vid mišljenja diskredituje u očima javnosti njihove medije koji su toliko angažovani da protivreče sami sebi - rekla je Zaharova.

Podsetimo, Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta (AFET) usvojio je izveštaj i kompromisne amandmane na izveštaj o Srbiji izvestioca EP za Srbiju Vladimira Bilčika sa 43 glasa "za", šest "protiv" i pet "uzdržanih". U izveštaju se, između ostalog, Srbija poziva da se uskladi sa odlukom Saveta o obustavljanju radiodifuznih aktivnosti Sputnjika i RT.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.