NE PREGOVARAMO NI SA KIM Zvaničnici najavljuju nove akcije protiv Hamasa: Izrael je u ratu!

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Okt.2023, 22:31

"NE PREGOVARAMO NI SA KIM" Zvaničnici najavljuju nove akcije protiv Hamasa: Izrael je u ratu!

Izraelski šef diplomatije traži od Hamasa da ne nanosi štetu taocima.

Izrael će voditi dug rat protiv terorizma i pobediti one koji su odgovorni za napad koji je ubio stotine ljudi, rekao je ministar spoljnih poslova Izraela Eli Koen.

Obraćajući se na onlajn konferenciji za štampu kojoj su prisustvovali globalni mediji, Koen je rekao da Izrael nema nema spora oko zemlje sa Palestincima.

- Izrael je u ratu. Nismo mi izabrali ovaj rat. Hamas >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je zastupnik Irana. Hamas je organizovao masakr koji svet neće zaboraviti. Mi branimo svoju otadžbinu. Izrael je poslednja granica zapada. Mi smo jedina prava demokratija na Bliskom istoku. Upravo sada moramo da se borimo za zapadni svet - rekao je Koen.

Koen je takođe izrazio zahvalnost na izlivu solidarnosti različitih međunarodnih lidera i rekao da se Izrael bori za zapadne zemlje.

On je pozvao Hamas da oslobodi ljude zarobljene tokom napada u subotu, ali je upozorio da Izraelu u ovom trenutku neposredan fokus nije na pregovorima.

- Trenutno ne pregovaramo ni sa kim. Fokusirani smo na obezbeđenje naše teritorije. Zahtevamo od Hamasa da ne naudi nijednom taocu - rekao je Koen koji tvrdi da nije bilo provokacije da Hamas napadne Izrael.

Uoči ministra spoljnih poslova, portparol Izraelskih odmbrambenih snaga (IDF) Libi Vajs rekla je da je napad Hamasa koji je gađao izraelske gradove, sela i lokalne farme poznate kao kibuci ostavio više od 700 mrtvih i oko 1000 ranjenih. Napad koji je bez presedana u istoriji Hamasa izazvao je međunarodnu solidarnost i podršku Izraelu.

- Situacija je veoma teška. Teroristi su ubili muškarce, žene, decu, starce od kojih su mnogi bili na krevetima. Pred nama su izazovni dani - rekla je ona.

Portparol izraelskog Ministarstva spoljnih poslova Lior Hajat je nagovestio da će Izrael u bliskoj budućnosti izvesti kopnenu operaciju u Gazi.

- Izrael je napustio pojas Gaze pre 18 godina. Ali nećemo dozvoliti da se ova realnost nastavi - rekao je Hajat.

Izrael se povukao iz Pojasa Gaze 2005. tokom premijerskog mandata Ariela Šarona. Taj potez je imao za cilj poboljšanje bezbednosti Izraela.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.