NE POMAŽU NI PARE NI AMERI: Prvi snimak NAPADA HUTA na Saudijce - u jednom trenutku POČEO JE PAKAO (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Sep.2019, 19:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NE POMAŽU NI PARE NI AMERI: Prvi snimak NAPADA HUTA na Saudijce - u jednom trenutku POČEO JE PAKAO (VIDEO)

Za 72 sata izvođenja operacije Huti su uspeli da opkole "tri vojne brigade neprijateljskih snaga".

Jemenski pobunjenici Huti su izveli veliku vojnu operaciju na granici sa saudijskom provincijom Nadžran, tokom koje su zarobili nekoliko hiljada vojnika.

Tom prilikom zaplenili su nekoliko stotina transportnih sredstava arapske koalicije, rekao je brigadni general Jahja Saria, zvanični predstavnik oružanih snaga pokreta.

- Oružane snage Jemena objavljuju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da je izvedena opsežna vojna operacija na osi Nadžrana. Neprijatelj je pretrpio velike gubitke u tehnici i živoj sili. Hiljade neprijateljskih vojnika su zarobljeni, na stotine su ubijeni i ranjeni - rekao je Saria.

3 Saudi brigades fell in hands of Yemen’s Houthi fighters in Najran south of Saudi Arabia.

Hundreds killed/injured and detained. A huge quantity of weapon including armored vehicles. Saudi senior officers among the war prisoners.

The operation is the biggest ever. pic.twitter.com/48TjNYVDsH

— Nasser Arrabyee (@narrabyee) September 28, 2019

Između ostalog, za 72 sata izvođenja operacije Huti su uspeli da opkole "tri vojne brigade neprijateljskih snaga", koje su bile u potpunosti razbijene, čime je "oslobođeno" stotine kvadratnih kilometara. Po njegovim rečima, zaplenjena je velika količina oružja, uključujući na stotine transportnih sredstava.

Među zarobljenima su, kako saudijski vojnici i oficiri, među kojima je mnogo komandira, tako i vojnici drugih nacionalnosti.

Predstavnik Huta uverava da se sa zarobljenicima postupa "u skladu sa verskim principima, običajima i tradicijama Jemena".

Saria je izjavio i da nameravaju da traže od "neprijatelja razmenu zarobljenika". On je dodao da su pobunjenici, osim kopnenih snaga, tokom operacije iskoristili i protivvazdušne i raketne snage, kao i jedinice zadužene za puštanje udarnih dronova.

الجيش اليمني واللجان الشعبية يعلنان عن انجاز كبير في نجران ادى الى قتل واسر الالاف وقد تم توزيع منذ شهر فيديو عن عملية اسر ضخمة لم يعلن عنها في حينه pic.twitter.com/jWuqbAZ85N

— ذوالفقار علي (@thoulfikar3ali) September 28, 2019

Konflikt u Jemenu je počeo 2014. godine, kada su prestonicu Sanu preuzeli šiitski pobunjenici Huti, koje podržava Iran. Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom 2015. godine počela je borbu protiv Huta, a u vazdušnim napadima koalicije živote je izgubilo na hiljade civila. Saudijska koalicija za sada nije potvrdila ni demantovala ove informacije.

Dešavanja u Siriji, Iraku i Jemenu možete pratiti OVDE

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.