NE OKREĆI LEĐA DIREKTORU

Izvor: Kurir, 21.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NE OKREĆI LEĐA DIREKTORU

Po Kodeksu ponašanja u „Jatu“, zaposleni mora da ustupi „prvenstvo prolaza“ pretpostavljenom i u liftu NE sme da mu okrene leđa

BEOGRAD - „Pravo prvenstva“ ne postoji samo na ulicama, u saobraćaju, već i u prostorijama „Jata“! Jer, ako zaposleni u ovoj srpskoj avio-kompaniji naleti na direktora, bez obzira na to da li mu dolazi sa desne strane, mora kako zna i ume da se skloni sa puta, pa makar morao i da se baca na pod.

Ovo nije nikakva šala već >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << član 15. Kodeksa ponašanja u našoj vazduhoplovnoj kompaniji. I to nije sve. Ono što ni pod tačkom razno ne bi smeo uradi, jeste, kako stoji u stavu 3 ovog člana, da okrene leđa direktoru u liftu. To se posebno odnosi na leđa usmerena ka generalnom direktoru i predsedniku Upravnog odbora. Da se u „Jatu“ ne šale, vidi se u članu 26, u kome su predvideli i kazne za neposlušne. U početku, prvo se izriče opomena, a sa dva „žuta kartona“ može da se umanji zarada u iznosu od 10 odsto.

Sindikalci „Jata“, revoltirani ovim Kodeksom, uputili su zahtev Nebojši Starčeviću, generalnom direktoru, u kom traže da se u svim službenim prostorijama ispred lifta vidno istaknu imena i fotografije lica direktora na koje se odnosi Kodeks.

- Samo na osnovu jasno i nedvosmisleno dobijenih podataka i saznanja ko sačinjava krug lica na koje se odnosi član 15. zaposleni mogu da postupe u skladu sa obavezama iz Kodeksa i tako oslobode put, izmaknu se ili zastanu u susretu sa njima - kažu sindikalci i dodaju da zaposleni nisu dužni da se pridržavaju Kodeksa dok se ne obezbede fotografije direktora.

Zaposlenom nije dozvoljeno da se češlja ili šminka pred strankama, žvaće žvakaću gumu, kikoće, pevuši, razgovara o privatnim poslovima, lupka olovkom... Mora da se javi do trećeg zvona telefona, da se predstavi i kaže ime preduzeća. Glas mora da bude simpatičan, jasan, zvučan i ljubazan, a zaposleni ne sme da govori u dijalektu.[ antrfile ]

STARČEVIĆ: NEZGODNO I  ROGOBATNO

Nebojša Starčević za Kurir kaže da je zatražio da se izbaci pomenuti član.

- Sam Kodeks jeste možda ispao rogobatan i u nekim elementima nezgodan, ali mi smo to prepisali od skandinavske avio-kompanije SAS. Nismo mi izmislili toplu vodu. Ja sam, inače, zatražio da se taj segment izbaci iz Kodeksa jer smatram da zaposlenima u „Jatu“ on nije potreban i da svi imaju kućno vaspitanje, odnosno da znaju kako da se ponašaju - trvdi Starčević. On kaže da se prema njemu niko nije nedolično ponašao i da do sada nije bilo pisanih primedbi, ali da uvek ima neko ko se nepristojno ponaša na poslu.

- Zasad nije bilo kazni, ali će ih u narednom periodu biti i zbog toga. Tako se radi svuda u svetu - naglasio je direktor „Jata“.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.