Izvor: Mondo, 22.Okt.2018, 16:29

(NE)Humanost: Leoni ne da da radnici daju krv

(NE)Humanost: Leoni ne da da radnici daju krv

Prokupčani su se danas u velikom broju odazvali akciji dobrovoljnog davanja krvi pokazavši time veliku humanost za razliku od pojedinih poslodavaca, istaka je Miroslav Potkonjak iz Zavoda za transfuziju Niš. Hoće li biti kazni?

Foto: MONDO Ilustracija

On je kazao da bi odziv u tom gradu bio mnogo veći da davaoci krvi nisu bili sprečeni od pojedinih poslodavaca da odsustvuju s posla kako bi dali krv.

"Recimo u fabrici Leoni, za proizvodnju kablova za >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << automobilsku industriju nemačkog poslodavca, među radnicima imamo 400 dobrovoljnih davalaca koji danas nisu dobili dozvolu da odsustvuju sa posla kako bi dali krv", kazao je Potkonjak.

Apelovao je na poslodavce da imaju razumevanja za dobrovoljne davaoce krvi i omoguće im odsustvo s posla, jer se radi o humanoj akciji u interesu svih građana Srbije.

Pored redovnih davalaca krvi danas su humanost pokazali i učenici prokupačke Gimnazije i Medicinske škole, koji su po prvi put dali krv u humane svrhe.

"Zavod za transfuziju za sada raspolaže dovoljnim količinama svih krvnih grupa, što znači da su svi zdravstveni centri u Srbiji dobro snabdeveni i da za sada nema odlaganja operacija zbog nedostatka krvi", kazao je Potkonjak.

HOĆE LI BITI KAZNI?

Prema srpskom Zakonu o radu, svaki zaposleni ima pravo na plaćeno odsustvo u trajanju od dva uzastopna dana računajući i dan dobrovoljnog davanja krvi, dok se opštim aktom ili ugovorom o radu može utvrditi pravo zaposlenog na plaćeno odsustvo i u dužem trajanju od dva dana, objašenjeno je na specijalizovanomm sajtu za srpske propise Paragraf.rs.

DOBRO IM OVDE: Leoni započeo četvrtu fabriku

Poslodavac treba da bude obavešten o nameri zaposlenog da odsustvuje sa posla radi davanja krvi, ali nema ovlašćenje da zaposlenom onemogući odsustvo u ovom slučaju. Zaposleni dokazuje poslodavcu da je dao krv na osnovu knjižice dobrovoljnog davaoca krvi, odnosno na osnovu potvrde nadležnog zdravstvenog organa gde je izvršeno davanje.

U članu 276. stav 1. tačka 3) i stav 2. Zakona propisano je da će se novčanom kaznom od 150.000 do 300.000 dinara kazniti za prekršaj poslodavac sa svojstvom pravnog lica, a preduzetnik kaznom od 50.000 do 150.000 dinara ako zaposlenom ne odobri korišćenje plaćenog odsustva u skladu sa odredbama ovog zakona (član 77). Takođe, za ovaj prekršaj kazniće se novčanom kaznom od 10.000 do 20.000 dinara odgovorno lice u pravnom licu, odnosno zastupnik pravnog lica.

Nastavak na Mondo...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.