Izvor: Politika, 15.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NE HVALI ME

Na čijoj strani je neko glasilo? Na strani onih (onog) čije su vlasništvo. To se vidi manje ili više otvoreno. Zavisno od umešnosti njihovih tvoraca ali i od ciljne grupe.

Predsednički izbori su na pragu i što smo bliži Svetom Jovanu, to se više vidi ko je kome najmiliji. „Pravda” ponajviše (mada ima konkurenata) ne krije na čijoj je strani. Ali ne zato što to ne bi umela, već što se opredelila za takav pristup. Nema tu nikakvog „objektivizma”: koliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << prostora se daje jednom, toliko i ostalim kandidatima za predsednika Srbije, na primer. Ili, cinculiranja. Već krk u brk. Koga zanima kada se za političara, na primer, kaže da „nije dorastao” položaju na kojem se našao? Ali ako se za njega kaže da je – idiot, to već može u naslov. Ili da je zastranio u odnosu sa polovima, koristi opijate, nema decu, ima pse... Od silne upotrebe izlizale su se reči poput: kriminalac, lopov, izdajnik, lažljivac. Kada se danas izgovore, doživljavaju se kao „dobar dan”. Više niko ne pokazuje ni da se uvredio, niti tuži zbog toga.

Na koji način „Pravda” iskazuje naklonost prema svom kandidatu i kako ga uzdiže pred svojim čitaocima?

Uzmimo za primer tekstove poslednja dva dana.

Prekjuče je glavni i najveći naslov na prvoj strani glasio: „Patrijarh Pavle blagoslovio Tomislava Nikolića”. Reč „blagoslovio” data je najvećim slovima. Mada je sve veliko. Uz naslov je slika rečenih.

Sutradan (juče) „Alo” na prvoj objavljuje najavu teksta na drugoj strani: „Predsednički kandidati zloupotrebljavaju Crkvu: Bogu se mole samo pred izbore”. A u podnaslovu piše: „Blagoslov je izlivanje božje pomoći radi spasenja, a ne za neku ovozemaljsku korist. Niti političari treba da se pozivaju na Crkvu, niti Crkva treba da daje blagoslov za njihove postupke i rad, kažu u SPC”.

Reklo bi se da iz SPC kritikuju patrijarha. To je već zanimljivo. Okrenem list, pročitam. Bogme, sudeći po tekstu, kritikuju ga, izokola. Izvor lista koji je „blizak Patrijaršiji SPC” (a ne iz SPC kao što piše na prvoj strani) kaže da vladike davanjem blagoslova političaru „ne izražavaju lične političke simpatije”.

Pa onda su božije?

Ali, „izvor” ne pominje patrijarhov blagoslov.

A juče „Pravda” na prvoj strani, na prostoru duplom od prethodnog blagosiljanja, piše: „Aca Lukas spreman za izbore: Glasaću za Velju i Tomu”. I prikazana je njegova veeeelika slika.

Kako se može glasati za dvojicu? Nema mi druge, moram pročitati tekst unutar novina. Kad tamo, na dve srednje strane sve opširno i sa slikama, ali sledeće u okvirima izvučeno: „Ilić mi je simpatičan kao čovek, on je jedan galantan gospodin; Zna se da u drugi krug ulaze „Tadić i Nikolić, u tom slučaju sam sto posto za Nikolića; Za Čedu i njegovu bezveznu partiju nikada ništa ne bih uradio, nema tih para. Taj čovek je lažov.” I tako dalje...

Ako se poveže simpatija prema čoveku koji je galantan i da za promenu omraze prema drugome „nema tih para” (no, nađe se), da se zaključiti da bi se u budućnosti neka trgovina mogla napraviti. Ali, nije to naša tema.

„Pravdi” je ovo, međutim, bilo malo pa je dodala još jedan razgovor, takođe na dve strane, u kojem su iste političke poruke, ali ličnost je manje poznata.

Polako. Dečko je perspektivan. Tim pre što je iz Kragujevca, odakle je i Marija Šerifović. I ne samo to. On je „najpoznatiji srpski striptizer”. Za one koji ne znaju, to je neko ko se svlači pred gledaocima za pare, samo što nije žensko. Ženske su posmatrači. A on je i „student generacije Sportske akademije Novosadskog univerziteta”. Zvuči. U prevodu, izučava neki sport. Svaka čast. Ali nije samo ni to. On je i „menadžer” u „Stilu”, firmi koja pripada njegovim roditeljima. E pa u tu firmu Toma (Nikolić) „redovno dolazi” da kupi delove za njegovu kosilicu, „pre nego što ode u njegovu rodnu Bajčetinu (...) a ne ide u Rio ili neku drugu metropolu da troši pare opljačkane od građana, kako to rade...”

I ne samo to, Dejan Nestorović (27) je, piše, i jedan od troje vođa društva za zaštitu životinja „Arka”. Tako mlad a tako uspešan čovek naveo je novinara i urednika da iz razgovora sa njim izvuku naslov: „Toma je savremen, Boris retrogradan”.

Šteta što ovde nema mesta da se sočinenije u celini, ili bar nekim delom prenese. Tada bi se i vama učinilo da je ovo neka šala. Ili kukavičije jaje potureno „Pravdi”. U svakom slučaju izaziva nedoumicu: kako tekst koji, navodno, hvali Nikolića, a zapravo ga ismeva, nađe mesto u ovom listu. Pri tom, ispada da je naklonjen Tadiću...

Ima izreka: Samo me ti nemoj hvaliti!

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.