NE DOLAZI NA SUD! Počelo saslušanje Asanžu, ispred zgrade na STOTINE njegovih pristalica (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Feb.2024, 15:21

NE DOLAZI NA SUD! Počelo saslušanje Asanžu, ispred zgrade na STOTINE njegovih pristalica (FOTO)

Očekuje se sudbonosna odluka za osnivača Vikiliksa

Pred londonskim Vrhovnim sudom danas je počelo dvodnevno saslušanje povodom poslednje moguće žalbe osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža na odluku o izručenju Sjedinjenim Američkim Državama.

Asanž se ne oseća dobro i zbog toga nije prisutan na saslušanju u sudnici u vezi sa njegovim izručenjem, rekao je Asanžov advokat.

On se od tada nalazi u zatvoru sa maksimalnim merama bezbednosti >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u jugoistočnom Londonu, piše Rojters.

Stotine Asanžovih pristalica okupile su se ispred zgrade suda noseći natpise sa sloganima podrške.

Supruga Džulijana Asanža, Stela ponovila je da on neće preživeti ako bude izručen iz Velike Britanije u SAD, dodajući da današnje saslušanje po njegovoj žalbi sudu može biti i poslednja šansa za njega.

Ona je za radio BBC rekla da nema mogućnosti za dalje žalbe ako Vrhovni sud u Londonu odbije žalbu Asanža na odluku o izručenju SAD, dodajući da preostaje eventualno poslednja mogućnost da se obrate Evropskom sudu za ljudska prava.

- Ovo saslušanje će zapravo odrediti da li će on živeti ili umreti - rekla je Stela Asanž i dodala da je on fizički i psihički izuzetno slab.

Asanžov portal Vikiliks se proslavio 2010. godine kada je objavio video-snimak američke vojske kako u napadu helikopterima "Apač" u Bagdadu 2007. godine ginu desetine ljudi, među kojima i dva novinara Rojtersa. Nakon toga objavljene su hiljade tajnih poverljivih dokumenata i diplomatskih izveštaja u kojima SAD kritikuju svetske vođe, od ruskoga predsednika Vladimira Putina do članova saudijske kraljevske porodice.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.