NE DA SE ZIMA: Spremite se za pravi sneg

Izvor: Mondo, 19.Mar.2018, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NE DA SE ZIMA: Spremite se za pravi sneg

Nekoliko toplijih dana zavaraIo nas je da već namirišemo proleće, ali iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda stižu loše vesti. Srećom, ne tiču se vodostaja.

Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Ne odlažite odeću i obuću za sneg, bar ne do kraja nedelje, upozoravaju iz RHMZ. Susnežica koja danas i sutra samo pravi barice po kolovozima i trotoarima, od srede do petka će se pretvoriti u pravi sneg koji će zadržati na površini tla, najavljuju meteorolozi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << />
Temperatura neće mnogo pasti u odnosu na današnju, ali to i dalje znači da će biti znatno ispod prosečnih vrednosti za ovo doba godine.

Međutim, od srede zima ćemo osetiti i poslednji trzaj zime. Bar što se snega tiče, jer i za april se najavljuje nekoliko dana kada će se živa u termometru spustiti u minus.

Evo i prognoze za april: I minus i "debeli" plus

Od srede do petka, kaže najava RHMZ, u svim krajevima sneg i stvaranje odnosno povećanje visine snežnog pokrivača.

Na severu se očekuje da će sneg biti visine od 5 do 10 centimetara, u ostalim krajevima od 10 do 20 centimetara, lokalno i više.

ZABELEĆE SE BEOGRAD

Ništa bolja situacije neće biti ni u glavnom gradu.

Vreme će biti hladno sa pojavom jutarnjeg mraza (temperatura od -3 do 0 °C) i dnevnom temperaturom znatno ispod prosečnih vrednosti.

Od srede do petka u Beogradu se očekuje sneg i stvaranje snežnog pokrivača visine oko 10 cm.

Za pravo proleće moraćemo da se strpimo još dve ili tri nedelje. Prema ranijim najavama Nacionalnog centra za klimatske promene pri RHMZ, tokom aprila možemo očekivati i tri letnja dana, a taj mesec će biti prosečno topao i vlažan.

Temperature će ići od 10 do 19 stepeni po Celzijusu, međutim tih dana biće i velikih šansi za kišu.

VODOSTAJ: OČI UPRTE U SAVU

Ovog proleća ne bi trebalo da imamo velikih problema sa poplavama.

Na Savi kod Šapca 19/20. marta vodostaji će se približiti granici vanredne odbrane od poplava, a kod Jamene i Sremske Mitrovice granici redovne odbrane od poplava sa tendencijom porasta.

Na gornjem toku Južne Morave sa pritokama vodostaji će tokom 19/20. marta biti u porastu sa mogućnošću dostizanja upozoravajućih nivoa.

RHMZ: Nema opasnosti od poplava, Sava "na oku"

Direktor RHMZ Jugoslav Nikolić je juče naveo da je porast vodostaja zbog obilnijih padavina zabeležen na Crnom Timoku i u gornjem toku Južne Morave, te da postoji mogućnost da se izliju manje reke, ali da se ne očekuje izlivanje većih vodotokova.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.