NE BACAJTE GDE STIGNETE! MASKE ZA LICE PREVIŠE ZAGADJUJU ŽIVOTNU SREDINU: Poznato koliko im treba da se razgrade

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Avg.2020, 21:35

NE BACAJTE GDE STIGNETE! MASKE ZA LICE PREVIŠE ZAGADJUJU ŽIVOTNU SREDINU: Poznato koliko im treba da se razgrade

PPE se najčešće pravi od različitih plastika, uključujući polipropilen, polietilen i vinil.

Lična zaštitna oprema za jednokratnu upotrebu (PPE) značajno doprinosi već ozbiljnoj krizi plastičnog zagađenja, upozoravaju stručnjaci.

Procenjeno je da se širom sveta mesečno koristi 194 milijarde jednokratnih maski i rukavica kao rezultat pandemije korona virusa, pokazalo je istraživanje u oblasti životne sredine.

Volonteri širom Velike Britanije >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << svedoče o velikom porastu količine smeća na ulicama, plažama, u kanalima i rekama kao rezultat maski za jednokratnu upotrebu.

Plastičnim maskama za jednokratnu upotrebu koje završe u moru moglo bi biti potrebno i do 450 godina da se potpuno razgrade i napuste morski ekosistem, prema podacima "Okeani bez otpada".

Čak i ako se pravilno odloži, tvrdi se da se PPE ne može reciklirati, jer se smatra medicinskim otpadom.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.