NDNV: Zaštititi novinare i medijske radnike RTV-a od otpuštanja

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Avg.2020, 10:27

NDNV: Zaštititi novinare i medijske radnike RTV-a od otpuštanja

Nezavisno društvo novinara Vojvodine pozvalo je danas rukovodstvo Radio-televizije Vojvodine da hitno i bez odlaganja nađe način da se zaštite radna mesta novinara i medijskih radnika u toj kući i da jasno predoči po kojim profesionalnim kriterijumima planira otpuštanja koja su najavljena u medijima.

"Nedopustivo je da rukovodstvo pokrajinskog javnog medijskog servisa novinare i novinarke kao i medijske radnike te kuće drži u neizvenosti i bez jasnih i transparentnih kriterijuma >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << pristupa bilo kakvom smanjenju broja zaposlenih i angažovanih", ocenili su u NDNV-u.

Generalni direktor RTV-a Miodrag Koprivica potvrdio je juče da tekući ugovor te kuće s agencijom za posredovanje pri zapošljavanju ističe 30. avgusta i da će oko 200 radnika ostati bez posla, jer pokrajinski javni servis trenutno nema novca za sklapanje novog ugovora.

Prethodno je tokom jula RTV već raskinuo ugovore sa 56 saradnika. Posredstvom agencije angažovano je 257 radnika, a samo njih oko 50 biće zaposleni na RTV-u dok će 200 radnika ostati bez posla ukoliko Vlada Srbije ne nađe način da finansijski pomogne RTV-u pošto su rebalansom budžeta umanjena sredstva namenjena RTV-u za 201 milion dinara.

NDNV zahteva da se zaštite kolege i koleginice na RTV i da rukovodstvo nađe način da oni ostanu i dalje u radnom odnosu. Ukoliko do toga ipak ne dođe, u NDNV-u smatraće to još jednim neuspehom celog rukovodstva, zbog čega Upravni odbor te kuće treba da podnese ostavku.

"Posebno je zabrinjavajuće da, prema informacijama od kolega, ugroženo je manjinsko informisanje, jer redakcije na tim jezicima ne mogu više podneti teret smanjivanja broja radnika", navodi se u saopštenju.

NDNV je više puta do sada ukazivao na lošu kadrovsku politiku i na smanjenje kvaliteta programa RTV zbog, kako ocenjuju, nedostatka stručnosti i namere rukovodstva da od RTV izgradi javnu medijsku kuću građana Vojvodine.

"Ponovo ukazujemo na nedopustiv način kako je deo radnika RTV angažovan preko različitih agencija, direktno držeći ih u neizvesnosti u periodu kada građanima i građankama najviše treba kvalitetno informisanje", navodi se u saopštenju.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.