NDNV: Sofisticirana cenzura ugrožava E-novine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jan.2010, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NDNV: "Sofisticirana cenzura" ugrožava E-novine

NOVI SAD - Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) izrazilo je zabrinutost zbog toga što je regionalni portal E-novine doveden u izuzetno teško situaciji i što se praktično nalazi pred gašenjem.

"Sudeći prema činjenicama koje su nam dostavile kolege iz E-novina, taj medij je suočen s takozvanom sofisticiranom cenzurom, što je zapravo eufemizam za političko-tajkunski pritisak na medije, koji je tako karakterističan za postmiloševićevsku Srbiju", navodi se u današnjem >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << saopštenju NDNV.

Prema oceni NDNV monopolističke marketinške agencije, koje su u stvarnom ili prikrivenom vlasništvu ljudi bliskih vrhu političke i ekonomske moći, ucenjuju osiromašene medije.

"Ucena se odvija vrlo jednostavno: ukoliko mediji pišu 'po ukusu' političkih moćnika i tajkuna imaju šanse da dobiju novac od oglašavanja. Ukoliko se, pak, 'drznu' da pišu kritički o `političkim veličinama` ili, ne daj bože, o poreklu novca domaćih tajkuna, sledi `sofisticirana cenzura` - ceće biti oglasa za takve medije", navodi se u tekstu.

NDNV ocenjuje da se, zbog toga, novinari u Srbiji danas veoma često nalaze u paradoksalnoj situaciji, jer je u vreme Slobodana Miloševića bilo više prostora za kritičko izveštavanje nego u vreme "demokratije".

"Zbog toga je u Srbiji danas na sceni svojevrsno partiokratsko medijsko jednoglasje, zaraženo nacionalizmom, koje ima veliki broj tabu-tema, počevši od uzroka rata na prostorima bivše Jugoslavije i ratnih zločina, pa do sveopšte korupcije, te ekonomske, kulturne, političke i moralne devalvacije društva", dodaje se u saopštenju.

NDNV zato poziva zainteresovanu javnost u regionu na solidarnost sa redakcijom E-novina.

"Reč je, naime, o jednom od veoma retkih medija u Srbiji pa i u regionu koji ima hrabrosti i snage da bude bespoštedni kritičar vladajućih politika i tajkuna. Gašenje E-novina značilo bi još jedan udar na slobodnu reč i ostavilo bi nenadoknadivu prazninu u medijskom prostoru regiona", zaključuje NDNV.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Ugrožene E-novine

Izvor: Radio 021, 14.Jan.2010

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) izrazilo je zabrinutost zbog toga što je regionalni portal E-novine doveden u izuzetno tešku situaciju i što se praktično nalazi pred gašenjem. "Sudeći prema činjenicama koje su nam dostavile kolege iz E-novina, taj medij je suočen s takozvanom sofisticiranom...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.