NBS odbacuje Divljanove optužbe

Izvor: Politika, 05.Feb.2014, 11:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBS odbacuje Divljanove optužbe

Povodom jučerašnjeg obraćanja najvećeg pojedinačnog akcionara Univerzal banke a.d. Beograd NBS kategorično odbacuje sve optužbe o nesprovođenju adekvatnog nadzora i smatra da ne postoji pravni osnov za pokretanje tužbi za nadoknadu štete, kaže se u saopštenju Narodne banke Srbije.

„Ističemo da je gospodin Divljan prećutao da je, nakon obraćanja Narodnoj banci, u maju 2013, kojim ukazuje na nepravilnosti u radu banke, u oktobru iste godine obavestio NBS da je povećao svoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << akcionarski ulog sticanjem dodatnih akcija čime je stekao pravo na približno 12 odsto glasačkih prava u Univerzal banci. Dakle, može se postaviti pitanje zašto je povećavao svoj vlasnički udeo, s obzirom na to da je bio dobro upoznat sa finansijskim stanjem banke, kao i sa eventualnom reakcijom NBS u slučaju nepostupanja po njenoj korektivnoj meri”, pita NBS.

Nebojša Divljan, zamenik predsednika Upravnog odbora Univerzal banke, kaže se dalje u obraćanju javnosti centralne banke, uputio je dopis NBS u maju 2013. sa zahtevom da se izvrši vanredna kontrola poslovanja banke i preduzmu mere „... zaštite preostalog akcionarskog kapitala kao i zaštite javnog interesa”. NBS je na ovaj dopis odgovorio 26. 6. 2013. ukazujući da se banka već nalazi pod pojačanim nadzorom NBS. Banka je, kaže se, podsetila da je na osnovu izvršene neposredne kontrole tokom 2012. godine izrekla banci korektivnu meru sa krajnjim rokom za otklanjanje nepravilnosti 30. 9. 2013.

U NBS objašnjavaju da je dopis, koji je Divljan uputio NBS, uglavnom sadržao činjenice vezane za loše korporativno upravljanje i nekompetentno rukovođenje bankom, pri čemu se direktno ili indirektno naglašava odgovornost pojedinih članova banke. „Nigde, nažalost, nije dokumentovano šta je sam gospodin Divljan, u svojstvu zamenika predsednika Upravnog odbora i člana Odbora za reviziju banke,preduzeo u cilju zaštite svojih zakonskih i statutarnih prava, kao i zaštite interesa ostalih akcionara banke.”   

U NBS naglašavaju da ključni fokus njenih kontrolnih aktivnosti nije zaštita vrednosti akcionarskih uloga i interesa, već pre svega zaštita interesa deponenata i finansijske stabilnosti sistema.

„NBS stoji na raspolaganju svim nadležnim institucijama i javnosti da dokumentovano obrazloži sve svoje aktivnosti i postupanja i odbacuje pokušaje zamagljivanja činjenica kojima se odgovornost za krah pojedinačnih institucija neprimereno prevaljuje na kontrolni organ, umesto utvrđivanja odgovornosti onih koji su donosili štetne odluke, izvlačili materijalnu korist i naneli materijalnu štetu drugima”, kaže se na kraju saopštenja NBS.

E. R.

objavljeno: 05.02.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.