NBS negira tvrdnje Divljana

Izvor: RTS, 04.Feb.2014, 19:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBS negira tvrdnje Divljana

Nebojša Divljan prećutao da je povećao svoj vlasnički udeo u Univerzal banci, iako se prethodno obratio NBS i ukazao na nepravilnosti, saopštava Narodna banka Srbije, odbacujući tvrdnje da nije sproveden adekvatan nadzor.

Narodna banka Srbije (NBS) odbacila je tvrdnje najvećeg pojedinačnog akcionara Univerzal banke Nebojše Divljana o nesprovođenju adekvatnog nadzora i smatra da ne postoji pravni osnov za pokretanje tužbi za nadoknadu štete.

"NBS odbacuje pokušaje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zamagljivanja činjenica kojima se odgovornost za krah pojedinačnih institucija neprimereno prevaljuje na kontrolni organ (NBS), umesto utvrđivanja odgovornosti onih koji su donosili štetne odluke, izvlačili materijalnu korist i naneli materijalnu štetu drugima", piše u saopštenju.

NBS kaže da je na raspolaganju svim institucijama i javnosti da dokumentovano obrazloži sve svoje aktivnosti i postupke.

Najveći pojedinačni akcionar Univerzal banke Nebojša Divljan izjavio je da su krivci za propast banke njeno poslovodstvo, najveći dužnici koji su i akcionari, kao i NBS, protiv koje će podneti tužbu za naknadu štete jer je, kako je naveo, oštetila akcionare grubim nemarom, odnosno nesprovođenjem adekvatnog nadzora.

U saopštenju NBS se navodi da je Divljan prećutao da je povećao svoj vlasnički udeo u Univerzal banci, iako se prethodno obratio NBS i ukazao na nepravilnosti u radu te banke.

NBS precizira da je Divljan, nakon obraćanja NBS maja 2013, kojim ukazuje na nepravilnosti u radu Univerzal banke, oktobra te godine obavestio NBS da je povećao svoj akcionarski ulog sticanjem dodatnih akcija čime je stekao pravo na približno 12 odsto glasačkih prava u toj banci.

NBS navodi da se može postaviti pitanje zašto je Divljan povećavao svoj udeo iako je znao za stanje banke i za eventualnu reakciju NBS u slučaju nepostupanja po njenoj korektivnoj meri.

NBS: Banka bila pod pojačanim nadzorom 

U saopštenju se podseća da je Divljan, kao zamenik predsednika Upravnog odbora Univerzal banke, maja prošle godine uputio dopis sa zahtevom za vanrednu kontrolu poslovanja banke i za mere "zaštite preostalog akcionarskog kapitala kao i zaštite javnog interesa".

NBS je na taj dopis odgovorila 26. juna ukazujući da je banka već pod pojačanim nadzorom NBS i podsećajući da je na osnovu izvršene neposredne kontrole tokom 2012. godine izrekla banci korektivnu meru rokom za otklanjanje nepravilnosti do 30. septembra 2013. godine.

NBS je time ukazala na "izlišnost ponavljanja kontrolnog postupka, jer bi to dovelo do nepotrebnog višemesečnog odlaganja postupanja banke prema nalozima NBS".

NBS navodi da je upućeni dopis uglavnom sadržao činjenice vezane za loše korporativno upravljanje i nekompetentno rukovođenje bankom, pri čemu se direktno ili indirektno naglašava odgovornost pojedinih članova banke.

U saopštenju se ukazuje da istovremeno nigde nije dokumentovano šta je sam Divljan, kao zamenik predsednika Upravnog odbora i član Odbora za reviziju banke, preduzeo da zaštiti svoja zakonska i statutarna prava, kao i interese ostalih akcionara banke.

"NBS ne raspolaže podacima o njegovim eventualnim inicijativama za intenziviranje internih kontrolnih aktivnosti, sazivanje skupštine banke (radi obaveštavanja drugih akcionara), formalno pokretanje odgovornosti članova Izvršnog odbora ili predlog za njihovo smenjivanje", piše u saopštenju.

Naglašeno je da cilj kontrolnih aktivnosti NBS nije zaštita vrednosti akcionarskih uloga i interesa, već zaštita interesa deponenata i finansijske stabilnosti sistema.

NBS je 31. januara oduzela dozvolu za rad Univerzal banci i imenovala Agenciju za osiguranje depozita za administratora, radi zaštite interesa deponenata i očuvanja stabilnosti finansijskog sistema Srbije.

Utvrđeno je da se finansijsko stanje Univerzal banke znatno pogoršalo, i da je ta banka dospela u stanje kritične potkapitalizovanosti te su ugroženi njena likvidnost i poslovanje.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.