NBS: Referentna kamata ostaje na postojećem nivou

Izvor: RTS, 14.Apr.2016, 16:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBS: Referentna kamata ostaje na postojećem nivou

Narodna banka Srbije odlučila je da zadrži referentnu kamatnu stopu na postojećem nivou od 4,25 odsto. Ovo je drugi uzastopni mesec da NBS zadržava nepromenjenom referentnu kamatu, nakon što je u februaru srezala stopu za 0,25 procentnih poena na 4,25 odsto sa januarskog nivoa od 4,5 procenata.
Izvršni odbor NBS je, prilikom donošenja današnje odluke, ocenio da su inflatorni pritisci niski, navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se u saopštenju banke. 
"Međutim, postojeći stepen ekspanzivnosti monetarne politike obezbeđuje nisku i stabilnu inflaciju u srednjem roku, uz postepen oporavak ekonomske aktivnosti. Inflacija bi u drugoj polovini godine trebalo da započne umeren rast i da se vrati u granice cilja krajem ove ili početkom sledeće godine".
Kako se dodaje, monetarna politika i dalje treba da bude oprezna, imajući pre svega u vidu dešavanja u međunarodnom okruženju. 
Neizvesnost je, smatra Izvršni odbor NBS, posebno izražena u pogledu kretanja cena nafte i drugih primarnih proizvoda na svetskom tržištu, geopolitičkih rizika, kao i divergentnih monetarnih politika vodećih centralnih banaka. 
Usporavanje globalne ekonomije i normalizacija monetarne politike američkog Feda mogli bi da se odraze na smanjenu spremnost investitora da preuzimaju rizik, a time i na tokove kapitala prema zemljama u usponu, pa i Srbiji. 
S druge strane, smanjenju uticaja eksternih rizika trebalo bi da doprinesu ekspanzivna monetarna politika Evropske centralne banke, kao i domaći faktori, pre svega smanjenje unutrašnje i spoljne neravnoteže, navodi se u saopštenju.
Naredna sednica Izvršnog odbora posvećena referentnoj kamatnoj stopi biće održana 17. maja.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.