NBS: Nismo nadležni za poslovanje Garantnog fonda

Izvor: Blic, 04.Dec.2014, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBS: Nismo nadležni za poslovanje Garantnog fonda

Narodna banka Srbije (NBS) saopštilaje danas da nije nadležna za poslovanje postojećeg Grantnog fonda koji radi u okviru Udruženja osiguravača Srbije (UOS), a nema ni odgovornost za eventalne nepravilnosti koje su se događale.

NBS je to navela povodom jučerašnjeg saopštenje Nacionalnog udruženja potrošača NOPS da pojedini vlasnici polisa autoosiguranja "Takovo a.d", kome je NBS oduzela dozvolu za rad, nisu uspeli da naplate svoja potraživanja za naknadu štete, uz obrazloženje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da je do zastoja došlo zbog kašnjenja sa isplatom Garantnog fonda, koji u stavri nije formiran.

NBS je pdosetila da je važećim Zakonom o obaveznom osiguranju u saobraćaju predviđeno da nadzor nad vršenjem javnih ovlašćenja UOS vrši Ministarstvo finansija.

Istim zakonom je predviđeno i osnivanje novog Garantnog fonda, kao zasebnog pravnog lica, nad koim bi NBS imala obavezu da vrši nadzor, ali on nije osnovan do predviđenog roka 30. juna. Iz toga proizilazi da ovlašćenja NBS nad postojećim sistemom ne postoje, navodi se u saopštenju.

- Saopštenjem NOPS-a nije jasno razgraničeno da Garantni fond o čijim navodnim nepravilnostima je reč i Garantni fond nad kojim bi nadzor trebalo da vrši NBS nisu isto lice - ističe NBS, dodajući da je Garantni fond forimiran kao zasebno pravno lice, onda bi bio u njenoj nadležnosti.

Podećajući da i u nekim razvijenim evropskim zemaljama Garantni fond egzistira kao nezavisno pravno lice i njime ne upravlja udruženje osiguravača, NBS je navela da nema nikavu odgovornsot što taj fond nije formiran u zakonskom roku. Ta činjenica, dodaje centralna banka, ni na koji način ne utiče na nadzor nad obavljanjem delatnosti osiguranja koji NBS obavlja u skladu sa članom 142. Zakona o osiguranju.

- NBS je apsolutno privržena zaštiti osiguranika, korisnika osiguranja i trećih oštećenih lica, što i jeste naša misija u poslovima nadzora osiguranja, a koju svakako sprovodimo u granicama zakonskih mogućnosti i ovlašćenja - navodi se u saopštenju NBS.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.