NBS:Dinarska štednja u julu premašila 100 milijardi dinara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Avg.2021, 11:28

NBS:Dinarska štednja u julu premašila 100 milijardi dinara

Dinarska štednja je u julu premašila iznos od 100 milijardi dinara, saopštila je danas Narodna banka Srbije.Rezultati najnovije analize su potvrdili da je dinarska štednja i dalje isplativija od devizne.Kako je navedeno, dinarska štednja je nastavila rast i u uslovima pandemije nezapamćenih razmera.

"Nesmetani kontinuirani rast kako dinarske, tako i devizne štednje, ostvaren je zahvaljujući očuvanoj makroekonomskoj stabilnosti. Tome su doprinele pravovremeno donete mere >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << monetarne i fiskalne politike s ciljem da se ublaže negativni efekti krize na građane i ekonomiju u celini. Poverenje stanovništva u domaću valutu rezultiralo je bržim rastom dinarske štednje u odnosu na deviznu štednju, već devetu godinu zaredom", kažu u NBS.

Dinarska štednja je u prethodnih devet godina povećana gotovo šest puta, što je rast od čak 81 milijardu dinara i polovinom 2021. godine dostigla je 99 milijardi.

Naročito intenzivan rast ostvaren je u poslednje tri godine kada je ova štednja povećana za više od 45 milijardi dinara, što je gotovo polovina ukupnog rasta.

U istom periodu i devizna štednja beleži rast, iako nešto umereniji u poređenju sa dinarskom štednjom - sa osam milijardi evra (911 milijardi dinara) s kraja juna 2012. godine povećana je na 12 milijardi evra (1.425 milijardi dinara) na kraju juna 2021. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rezultati najnovije analize potvrdili: Dinarska štednja i dalje isplativija od devizne

Izvor: B92, 04.Avg.2021

Nastavljajući rast i u uslovima pandemije nezapamćenih razmera, dinarska štednja je u julu premašila iznos od 100 milijardi dinara...Nesmetani kontinuirani rast kako dinarske, tako i devizne štednje, ostvaren je zahvaljujući očuvanoj makroekonomskoj stabilnosti, saopštila je Narodna banka Srbije...

Nastavak na B92...

NBS: Dinarska štednja premašila 100 milijardi dinara

Izvor: Radio 021, 04.Avg.2021

Dinarska štednja u julu premašila je iznos od 100 milijardi dinara, a devizna štednja na kraju juna dostigla je 12 milijardi evra, saopštila je danas Narodna banka Srbije (NBS).

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.