NAZIRE SE KRAJ RATA U GAZI: Hamas izneo predlog za prekid vatre! Kako će odgovoriti Izrael?

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Feb.2024, 12:42

NAZIRE SE KRAJ RATA U GAZI: Hamas izneo predlog za prekid vatre! Kako će odgovoriti Izrael?

Prema predlogu Hamasa svaka faza bi trajala po 45 dana, a kako očekuju, do kraja treće faze bi trebalo da dođe do dogovora o okončanju rata.

Hamas je izneo svoj predlog o prekidu vatre u Gazi koji bi trajao četiri i po meseca i doveo do okončanja rata, kao odgovor na ponudu koju su mu prošle nedelje preneli katarski i egipatski posrednici, uz podršku SAD i Izraela.

Hamas predlaže da se do prekida neprijateljstava dođe u tri faze, svaka u trajanju od 45 >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << dana, prema nacrtu dokumenta u koji je Rojters imao uvid.

Prema ovom predlogu, Hamas pristaje na razmenu preostalih izraelskih talaca koje je zarobio 7. oktobra, za Palestince zatvorene u izraelskim zatvorima, očekuje, obnovu Pojasa Gaze, potpuno povlačenje izraelskih snaga, kao i razmenu tela i posmrtnih ostataka poginulih.

Svi izraelski ženski taoci, muškarci mlađi od 19 godina, stari i bolesni bili bi oslobođeni tokom prve faze, u zamenu za oslobađanje palestinskih žena i dece iz izraelskih zatvora.

Preostali muškarci bi bili oslobođeni tokom druge faze, a razmena tela preminulih u trećoj fazi.

Hamas očekuje da će se do kraja treće faze postići dogovor o okončanju rata.

U dodatku predloga, Hamas je naveo da traži da se oslobodi 1.500 zatvorenika, od kojih trećinu želi da izabere sa liste Palestinaca kojima je Izrael izrekao doživotnu kaznu zatvora.

Primirje bi, takođe, omogućilo povećanje snabdevanja hranom i druge pomoći palestinskim civilima u Gazi koji se suočavaju sa glađu i nestašicama osnovnih zaliha.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken stigao je protekle noći u Izrael nakon sastanka sa liderima posrednika Katara i Egipta, zbog do sada najozbiljnijeg diplomatskog napora usmerenog na postizanje produženog primirja, navodi Rojters.

Prethosno je Hamas saopštio da je pozitivno odgovorio na međunarodni predlog o primirju u Pojasu Gaze i oslobađanju talaca iz zarobljeništva te militantne grupe, "kako bi se obezbedio potpuni prekid vatre".

U saopštenju objavljenom na Telegram kanalu Hamasa ističe se da je ta grupa predlog prihvatila "u pozitivnom duhu", da bi se "obezbedio sveobuhvatan prekid vatre, okončala agresija, ukinula opsada i razmenili zarobljenici", prenela je "Al Džazira".

- Time bi se završila agresija na naš narod, osigurala bi se pomoć, skloništa i rekonstrukcija, ukinula opsada Pojasa Gaze i postigla razmena zarobljenika - dodaje se.

Hamas je poručio i da ceni ulogu Egipta i Katara, kao i "svih zemalja koje žele da zaustave brutalnu izraelsku agresiju na palestinski narod".

Ministarstvo zdravlja u Gazi potvrdilo je da je do sada da je najmanje 27.585 Palestinaca ubijeno u izraelska vojnoj kampanji, dok se hiljade ljudi nalazi ispod ruševina zgrada.

(Srbija Danas/RT Balkan)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

RT: Hamas predlaže plan prekida vatre u tri faze – Rojters

Izvor: Vostok.rs, 08.Feb.2024, 00:42

 . Militantna grupa Hamas izdala je kontrapredlog koji ima za cilj da trajno okonča sukob u Gazi, preneo je Rojters u sredu. Inicijativa je odgovor na plan o prekidu vatre koji su prošle nedelje objavili posrednici iz Egipta i Katara, a koji su podržale SAD i Izrael.. Nacrt Hamasovog plana...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.