NAZIRE SE KRAJ KOVID EPIDEMIJE, OPTIMISTIČNE PROGNOZE: Bez zaraženih od korone od 10. jula?

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Jun.2021, 07:27

NAZIRE SE KRAJ KOVID EPIDEMIJE, OPTIMISTIČNE PROGNOZE: Bez zaraženih od korone od 10. jula?

Neophodno je da se nastavi masovna imunizacija, posebno mladih

Od 10. jula u Srbiji neće biti novih slučajeva zaraženih od korone, procene su domaćih stručnjaka! Uslov za to je da se nastavi masovna imunizacija, posebno mladih.

Da se nazire kraj epidemije, potvrđuje i ukidanje vanredne situacije u pojedinim gradovima poslednjih nedelja. Poslednji u nizu jeste Požarevac, koji se vratio u normalu nakon sedam meseci, jer su juče registrovana samo dva novoobolela >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pacijenta.

Nošenje maski ostaće obaveza

Prema rečima dekana Lazara Davidovića, nošenje maski će možda biti jedna od naših životnih navika u budućnosti.

- Činjenica je da ćemo morati mnogo više da vodimo računa o elementarnim higijenskim merama, koje su, iako nekome deluju banalne, i te kako efikasne. Nije tu reč samo o maskama nego i o higijeni ruku i tako dalje.

Takođe, meni neće biti teško da se revakcinišem ne jednom godišnje, nego i mnogo češće ukoliko je potrebno i ako je to rešenje protiv ove opake bolesti - kaže dr Davidović.

Svakako, napominju lekari, to ne znači da se treba opuštati, jer situacija može lako da se preokrene. Zato će nošenje maski, poštovanje distance i dezinfekcija ostati na snazi kao zaštitne mere.

Bliži se kraj

Profesor matematike Petar Kočović, koji se od početka epidemije bavi proračunima o kretanju virusa, napominje da je sada najbitniji nastavak imunizacije, što dokazuje i manji broj novozaraženih svakog dana.

- Najveći uticaj na povoljniju epidemiološku situaciju imalo je poštovanje mera, ali pre svega, vakcinacija građana. Sada je jako važno da broj zaraženih opada, a da se povećava broj vakcinisanih, naročito omladine. Idemo lepim tokom nadole i taj trend će se nastaviti i narednih dana. U nastavku juna i dalje će opadati broj zaraženih, biće samo sporadičnih slučajeva, a od 10. jula gotovo da neće biti novozaraženih - naglašava profesor Kočović i ističe:

- Tada možemo da očekujemo situaciju kao u Izraelu, gde se smanjilo zaražavanje jer se vakcinisalo više od 50 odsto stanovništva, što mora da se desi i kod nas. Tada će se stvoriti uslovi da ne bude više gotovo nikakvih ograničenja i da sve funkcioniše kao pre epidemije!

Epidemiolog dr Radmilo Petrović kaže da epidemija ide dobrim tokom, ali da je sada prelomni trenutak da pokažemo odgovornost kako bismo imali mirno leto.

U kojim gradovima je ukinuta vanredna situacija

* Sremska Mitrovica

* Bor

* Požarevac

* Novi Sad

* Apatin

* Sombor

* Užice

* Leskovac

- Smanjuje se broj novih slučajeva zaraze, prazne se bolnice, ukida se vanredna situacija. Sve to jasno pokazuje da idemo uzlaznom putanjom i da se nazire predah. Ali, sada je bitno da se ne opustimo i da se sve ovo ne promeni preko noći. Jedini uslov za to jeste nastavak masovne imunizacije i odgovornost. Samo to će povećati procenat vakcinisanih koji nam treba za kolektivni imunitet - objašnjava dr Petrović.

Vakcina je neophodna

Da je vakcinacija jedini način da se ovaj problem reši, smatra i direktor Klinike za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju i dekan Medicinskog fakulteta dr Lazar Davidović.

- Ne mogu da razumem nemedicinski, a još manje medicinski deo javnosti koji je protiv vakcinacije. Znate, iako sam hirurg, moram da priznam činjenicu da nije hirurgija ta koja je spasla najveći broj ljudi u istoriji. Imunizacija je apsolutno neophodna. Živimo u vreme medicine zasnovane na dokazima. Postoji više nego dovoljno evidentnih dokaza i sa Zapada i sa Istoka po kojima je delotvornost vakcine dokazana - napominje dr Davidović i dodaje:

- Zahvaljujući nadležnima u Srbiji imamo ih više nego dovoljno. Imamo i tu mogućnost da biramo između četiri vakcine. Nisam siguran da mnogo zemalja ima takvu privilegiju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.