NAZAD  U HAG!

Izvor: Kurir, 22.Maj.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NAZAD U HAG!

Hapšenje prištinskog novinara Batona Hadžijua najavljuje mogućnost obnavljanja postupka protiv Haradinaja

BEOGRAD - Hapšenje Batona Hadžijua, prištinskog novinara koga je privelo haško tužilaštvo pod optužbom da je otkrio identitet jednog od zaštićenih svedoka, daje tračak nade da će se slučaj Haradinaj nastaviti. Hadžiju je baš tokom suđenja Ramušu Haradinaju u svom tabloidu Ekspres učestvovao u zastrašivanju porodice ovog svedoka.

Bruno Vekarić, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << portparol Specijalnog tužilaštva za ratne zločine, kaže za Kurir da optimizam budi i Serž Bramerc, glavni tužilac Haškog tribunala, “koji svojim postupcima pokazuje da će ozbiljno i profesionalno raditi svoj posao”:

- Bez obzira na to što za šest meseci zvanično ističe mandat Haškog tribunala, verujem da Bramerc neće odustati od žalbe na presudu Haradinaju i da će taj slučaj dobiti epilog na jesen.

Tribunal još šest meseci ima mandat da pokreće prvostepene postupke, dok će drugostepeni trajati skoro do 2011. Mada,po zaključku Saveta bezbednosti UN posao Tribunala treba da bude završen do 2010, veoma je izvesno da će produžiti rad na još nekoliko meseci, dok se postupci ne okončaju.

Vekarić navodi i da je na nedavnom sastanku tužilaca iz regiona sa Seržom Bramercom na Brionima dogovoreno da se postupci prebacuju u nadležnost domaćih sudova. Formiran je i takozvani tranzicioni tim, koji će koordinirati rad pravosuđa u regionu i baviti se tehničkim detaljima.

Na izjavu Olge Kavran, Bramercove predstavnice za štampu, da tužilaštvo ne može da vodi nove istrage još od kraja 2004, a i da “nije bilo dovoljno dokaza”, portparol našeg tužilaštva kaže da je “očigledno da neko laže”:

- Jasno je da se Tribunal bavio slučajem trgovine organima, o tome postoji mnoštvo dokaza, a i samo albansko tužilaštvo sarađuje i sa Hagom i sa nama. Problem je u saradnji sa kosovskim pravosuđem. I kada počnemo sasvim samostalno da radimo, sarađivaćemo na osnovu Rezolucije 1244, ali to je, nažalost, samo formalno. Naš predmet o odsečenim glavama srpskih vojnika tapka u mestu godinama, već imamo dva metra dokumentacije i dokaza, ali iako znamo imena i adrese optuženih, Unmik ih ne isporučuje - kaže Vekarić.[ antrfile ]

HADŽIJU TREĆI HARADINAJEV ZAŠTITNIK

U optužnici protiv Batona Hadžijua navodi se da je 2007, dok je bio glavni i odgovorni urednik jednog dnevnog lista, u članku otkrio identitet zaštićenog svedoka u slučaju Haradinaj. Prvo pojavljivanje pred Tribunalom zakazano je za danas.

Hadžiju je treći kosovski Albanac optužen za nepoštovanje ovog suda u poslednje tri nedelje. Astrit Haračija i Bajruš Morina optuženi su da su nagovarali zaštićenog svedoka PNJ da ne svedoči protiv Ramuša Haradinaja. Pošto su se izjasnili da nisu krivi po svim optužbama, Haračiji i Morini je odobreno privremeno puštanje na slobodu do početka suđenja, zakazanog za 16. jun 2008. godine, a računa se da će i Hadžiju biti procesuiran pre nego što istekne šest meseci do kraja mandata Tribunala.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.