NAVALJNI UMRO NA NAJSUROVIJEM MESTU NA SVETU: Ekstremni uslovi u samici doprineli da na licu mesta ostane MRTAV? - Čeka se obdukcija

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Feb.2024, 09:33

NAVALJNI UMRO NA NAJSUROVIJEM MESTU NA SVETU: Ekstremni uslovi u samici doprineli da na licu mesta ostane MRTAV? - Čeka se obdukcija

Misterija smrti ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog trenutno je glavna tema u svetu, ko snosi odgovornost?

Najistaknutiji opozicioni lider Rusije u poslednjoj deceniji, Aleksej Navaljni, umro je u zatvoru u udaljenoj oblasti blizu Arktika, saopštila je državna zatvorska služba.

Navaljni je bio najoštriji kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina i služio je zatvorsku kaznu od 19 godina zbog ekstremizma, za koju mnogi smatraju da je politički motivisana.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Krajem prošle godine 47-godišnji Navaljni je prebačen u zatvorsku koloniju na Arktiku, jednu od najsurovijih u Rusiji.

Njegova supruga Julija pozvala je međunarodnu zajednicu da "pomogne kažnjavanju režima" u Rusiji.

Jedan od najbližih saradnika Navaljnog, Ivan Ždanov, šef Antikorupcijske fondacije, rekao je da je "vrlo verovatno" da je opozicioni lider ubijen i da se "ubistvo zaista dogodilo."

Iz zatvorske službe oblasti Jamalo-Nenets je saopšteno da uzrok smrti još nije utvrđen, javila je ruska novinska agencija Tas.

Rečeno je da se Navaljni nije "osećao dobro" posle šetnje u zatvorskom krugu u petak

- Skoro odmah je izgubio svest - piše u saopštenju službe.

Odmah je pozvana hitna pomoć, ali pokušaji oživljavanja nisu uspeli, dodaje se u saopštenju.

- Lekari hitne pomoći proglasili su zatvorenika mrtvim. Uzrok smrti se utvrđuje.

Leonid Solovjev, advokat Navaljnog, rekao je ruskim medijima da još ne želi da komentariše vest,

Nekoliko sati kasnije, desetine Moskovljana polagalo je cveće pred spomenikom žrtvama političke represije preko puta zgrade Ljubjanke, nekada sedištu ozloglašene ruske tajne službe KGB.

Ruske vlasti su upozorile građane da se ne okupljaju na protestima i nekoliko ljudi je privedeno u Moskvi, Sankt Peterburgu i Nižnji Novogradu.

Navaljni je poslednji put viđen samo dan pred smrt - izgledao je dobro i smejao se tokom saslušanja preko video linka.

Julija Navaljna je, na ivici suza, upozorila da je vest o smrti stigla od nepouzdanog državnog izvora.

- Ali ako je tačno, ja znam Putina, svi njegovi saveznici i prijatelji, njegova vlada, znaju da će odgovarati za ono što su uradili - a taj dan će doći i ranije nego što mislite", rekla je Navaljna u Minhenu.

U poslednjem postu na Instagramu koji je uputio supruzi, Navaljni je napisao da iako ih dele hiljade kilometara, "osećam te pored sebe svake sekunde".

Navaljni imaju dvoje dece, ćerku Dašu, na studijama u Americi, i sina Zakara koji još ide u školu.

- Ne želim da čujem nikakva saučešća. Videli smo ga u zatvoru 12. februara. Bio je živ, zdrav i srećan - rekla je majka Navaljnog Ljudmila.

Ruski državni TV kanali samo su kratko izvestili o smrti Navaljnog, iako je u jednom izveštaju televizije RT pomenuto da je uzrok smrti tromboza.

Ovaj izveštaj je doveo u sumnju moskovski doktor Aleksandar Polupan koji je ranije lečio Navaljnog, rekavši da takva dijagnoza može da bude postavljena tek po obdukciji.

Dimitrij Peskov, predstavnik za štampu Vladimira Putina, samo je kratko izjavio da je "predsednik obavešten" o smrti Navaljnog tokom posete gradu Čeljabinsku.

- Medicinski stručnjaci moraju da utvrde o čemu se radi - rekao je Peskov.

Pošto je u decembru prebačen iz zatvora istočno od Moskve i nedeljama nije viđen, sve dok se nije ponovo pojavio na snimku načinjenom u kaznenoj koloniji u arktičkom gradu Karpu.

Navaljni je tada rekao da je odveden na 20-dnevno putovanje po Rusiji, a novinarima koji su pratili preko video linka njegov sudski proces je tvrdio da su uslovi u ovom zatvoru "mnogo bolji" nego u prethodnom.

- Beskonačan boravak u kaznenoj ustanovi svakako je uticala - na smrt Navaljnog, rekla je Eva Merkačeva, ruska aktivistkinja za ljudska prava i novinarka.

Navaljni je najmanje 27 puta bio prebacivan u samicu, kaže ona.

U tako ekstremnim uslovima, lekari su znali da je ovakva kazna veoma štetna za ljudski organizma, te po zakonu niko ne sme da provede više od 15 dana u izolaciji, objasnila je Mekačeva.

Srbija Danas/BBC News na srpskom

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.