NAVALI, NARODE

Izvor: Kurir, 29.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NAVALI, NARODE

Prijavljivanje za besplatne akcije počelo juče u svim poštama u Srbiji. Gužve nema, a reporter Kurira sve završio za tri minuta

U Srbiji je juče do 14.45 časova pravo na besplatne akcije ostvarilo 64.442 građana. Akcije se mogu upisati na šalterima svih 1.319 pošta, a iako je očekivana veća zainteresovanost, prvog dana upisa akcija gužvi u beogradskim poštama nije bilo. Reporter Kurira obišao je nekoliko beogradskih pošta i uverio se da nema redova, a u pošti u >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Takovskoj ulici je upisao akcije i otvorio račun za tri minuta.

U obilazak upisa akcija juče je bio Mlađan Dinkić ministar za ekonomiju i regionalni razvoj. On je posetio poštu u Takovskoj ulici u Beogradu gde je i neslavno prošao. Pojedini građani su dočekali ministra uzvicima: „Ua, lopove...“. Nakon čega je Dinkić, brže bolje, napustio objekat. Sa druge strane, građani su strpljivo čekali u redu da upišu besplatne akcije.

- Mogu ja da čekam i sat vremena ako treba, penzioner sam i ne žurim nigde. Kad čovek malo bolje razmisli, shvati da mi, zapravo, ceo život čekamo u nekim redovima - kaže Ibrahim Grabčanović, Beograđanin koji je juče čekao u pošti u Bulevaru kralja Aleksandra.

- Došla sam prvog dana da se upišem, za svaki slučaj. Šta ja znam. U kakvoj zemlji živimo, mogu nešto da promene pa da ostanem bez svog dela - rekla nam je bakica koja nije htela da se predstavi.

Građani u inostranstvu mogu da se evidentiraju u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, a evidenciju invalida, starih, nepokretnih i zatvorenika obavljaće posebna komisija sastavljena od članova iz Ministarstva za rad i socijalnu politiku i predstavnika pošte.

- Prvog dana upisa, do 11 časova u naš Info centar javilo se 7.871 građanin koji ostvaruje pravo na akcije i ima mogućnost da ga, u zakazano vreme, poseti komisija kod koje će on moći da upiše akcije - kaže Vesna Rudić, koordinatorka izvršnog direktora za poštanski saobraćaj i dodaje da će pošte, ukoliko se ukaže potreba za tim, otvoriti dodatne šaltere.

Prijavljivanje građana trajaće do 31. jula 2008. godine. Građani se moraju prijavljivati lično i za to će im biti potrebne samo lična karta i kartica banke sa dinarskim tekućim računom. Svima koji nemaju račun u banci, Poštanska štedionica će otvoriti račun besplatno. Svako ko bude dao netačne podatke prilikom prijave za dobijanje besplatnih akcija biće kažnjen sa 5.000 do 10.000 dinara, dok će ovlašćeno lice u pošti biti kažnjeno sa 10.000 do 50.000 ukoliko popuni prijavu za nekog ko se nije neposredno prijavio. Za posredovanje u postupku prijavljivanja akcija predviđena je i kazna zatvora do 3 godine!

Evidenciju o svima koji ostvaruju pravo na besplatne akcije vodiće Agencija za privatizaciju. U evidenciju nosilaca prava upisuju se: prezime, ime roditelja i ime; jedinstveni matični broj građana (JMBG); datum rođenja; prebivalište i adresa stana; šifra opštine; broj dinarskog računa u banci i kontakt telefon.

- Provera svih koji se prijave za besplatnu dodelu akcija odvijaće se u nekoliko faza. Agencija za privatizaciju će prvo proveriti u svojoj bazi podataka da li je podnosilac zahteva već dobio akcije u nekom preduzeću. Ukoliko jeste, neće imati pravo na besplatne akcije - kaže za Kurir Dušan Belanović iz Agencije za privatizaciju. - Zatim Agencija podatke o prebivalištu i JMBG (jedinstvenom matičnom broju građana) šalje MUP na proveru. Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu proverava podatke o državljanstvu i da li je podnosilac zahteva upisan u birački spisak. Ministarstva su dužna da Agenciji dostave tražene podatke u roku od sedam dana od dana podnošenja zahteva. Ukoliko su svi podaci navedeni u prijavi tačni podnosioca zahteva obavestićemo pismeno (na adresu koju je naveo u prijavi) da je ostvario pravo na akcije - kaže Belanović. - Ukoliko se neki podaci tokom provere ne poklope sa podacima navedenim u zahtevu, to ne znači da će građanin automatski biti odbijen, već će ga Agencija za privatizaciju obavestiti da ispravi pogrešno unete podatke ili da dopuni one podatke koji nedostaju u prijavi. Da bi neko dobio besplatne akcije mora da ispunjava pet uslova: da je postao punoletan do 31. decembra prošle godine, da je stekao državljanstvo Srbije do 3. januara ove godine.[ antrfile ]

DINKIĆU, NE ZAČIKAVAJ!

GORNJI MILANOVAC - Kako je i predviđeno, poštanski šalteri u 40 pošta, koliko ih ima u Moravičkom okrugu, jutros je spremno dočekalo građena zainteresovane za upis besplatnih akcija. U pošti u Takovu se do podneva samo dvoje prijavilo za besplatne akcije.

- Prvo da kažem, upis akcija me ništa ne košta, pa, ako bude, bude. Ako ne, onda i nisam na nekoj velikoj šteti. Mada, sve mi se nešto čini da od tog posla nema ništa, a i ne sviđa mi se izjava onog Dunkića, Denkića, Dinkića, kako li se zove, da od akcija neće biti ništa ako pobedi Tomislav Nikolić. Šta on petlja politiku i akcije? Kao, bre, da deli neke njegove pare, a ne nešto što je narod finansirao decenijama. Pa, brate, i pošteno je, ako se već prodaje, da deo bude podeljen i narodu. Ovako, samo se inati sa narodom, a inat sa narodom nikad ne izađe na dobro za onog ko ga začikava - kaže Radojko Joksić, iz sela Ozrem.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.