NAUČNICI PRAVE UNIVERZALNU VAKCINU PROTIV KORONE! Štitiće godinama i reagovaće čak i na sojeve koji još ne postoje?

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Maj.2021, 14:50

NAUČNICI PRAVE UNIVERZALNU VAKCINU PROTIV KORONE! Štitiće godinama i reagovaće čak i na sojeve koji još ne postoje?

Jedno od glavnih pitanja ove pandemije je da li će aktuelne covid 19 vakcine kojima je do sada vakcinisano milijardu ljudi širom sveta, ostati efikasne protiv mutacije, novih sojeva virusa koji se šire svetom

Francuski naučnici iz nekoliko kompanija rade na izumu vakcine koja će godinama štititi od virusa korona! I ne samo to, ovo univerzalno cepivo reagovalo bi na sve vrste u tom trenutku postojećih sojeva, ali i čak i na one koji će se tek pojaviti u budućnosti! >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Kako je to moguće?

.

Kompanija Fajzer, odnosno njen direktor Albert Burla nedavno je priznao da će verovatno biti potreban pojačivač vakcine, koji će pomoći da se proširi zaštita koju pruža Pfizer covid 19 vakcina kako bi onemogućila novim sojevima da zaraze vakcinisane ljude. Tim povodom rađena je nedavna studija koja je otkrila da odgovor antitela na trenutne vakcine može da propadne u odnosu na mutacije virusa. Međutim, drugi imuni odgovor, u obliku T ćelija "ubica" (za koje se smatra da su skriveni imunitet na covid 19) koje napadaju već zaražene ćelije, a ne sam virus, ostao je uglavnom netaknut.

Kako prenose svetski mediji, nekoliko startup kompanija radi na razvijanju vakcina usredsređenih na T ćelije, u nadi da će proizvesti injekciju koja će pružiti ne samo zaštitu od novih sojeva virusa, koji već postoje, već i od varijanti koje još uvek ne postoje ili čovek ne zna za njih.

Aleksis Pejrol je na čelu francuske biotehnološke kompanije OSE Immunotherapeutics, koja razvija vakcinu koja cilja T ćelije, i upravo je započela klinička ispitivanja. On je veliki optumista po pitanju ovog projekta:

- Nova vakcina mogla bi da ponudi nekoliko godina zaštite, izjavio je Pejrol za AFP.

Druga francuska kompanija Osivax, sa sedištem u Lionu, takođe radi na vakcini T ćelija, obećavajući "univerzalnu" vakcinu koja bi bila efikasna protiv bilo kog potencijalnog soja. Vlada Francuske, koja tek treba da razvije sopstvenu covid 19 vakcinu, podržava napore naučnike izdvajajući milione eura. Takvi projekti su daleko od široko rasprostranjenih. Među 400 vakcina koje je izradila Svetska zdravstvena organizacija, samo je nekoliko njih namenjeno univerzalnoj upotrebi.

Najnaprednija vakcina ove vrste je koja se razvija u SAD. Za sada nije navedeno kada bi ova vakcina mogla da bude u upotrebi, ali nezvanično, pominje se sledeća godina.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.