NATPIS ZABRANJENO PARKIRANJE NA OGRADI NEMA ZAKONSKU MOĆ: Samo je jedan način da oznaka bude potpuno ispravna

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Okt.2021, 00:50

NATPIS "ZABRANJENO PARKIRANJE" NA OGRADI NEMA ZAKONSKU MOĆ: Samo je jedan način da oznaka bude potpuno ispravna

Stručnjak za saobraćaj otkrio u čemu mnogi greše

Skoro u svakoj ulici vidimo bar jedan natpis "zabranjeno parkiranje" okačen na kapiji, na ulazu u garažu, ispisan na tabli flomasterom, sprejom, farbom... Ali takvi natpisi nemaju nikakvu težinu ni zakonsko značenje!

Da bi oznaka zaista u pravnom smislu podrazumevala zabranu parkiranja, onaj ko želi da je ima, kako bi zaštitio neki svoj ulaz od bahatog parkiranja, mora da dobije dozvolu od Sekretarijata >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << za saobraćaj, a onda zaposleni u JKP "Beograd put" (ako govorimo o prestonici) izlaze na teren i postavljaju oznaku. Samo ukoliko je ona montirana na stubu za saobraćajni znak, ona je i zakonski ispravna, kaže prof. dr Milan Vujanić, stručnjak za bezbednost saobraćaja.

- Građanin Sekretarijatu za saobraćaj podnosi zahtev uz obrazloženje zbog čega to čini i na osnovu koga će se odlučiti da li će zahtev biti prihvaćen. Dozvola Sekretarijata omogućava da to mesto postaje samo vaše za parkiranje, ali je ujedno i zabrana drugima da vam blokiraju ulaz u dvorište ili garažu - objasnio je Vujanić.

- Uz tu dozvolu Sekretarijata i adekvatno postavljenu oznaku, građanin ima pravo da, ukoliko se neko parkira na njegovo mesto ili ga blokira, pozove "Parking servis", koji će odmah reagovati i skloniti automobil, a taj vozač koji se parkirao će platiti kaznu za nepropisno parkiranje - dodao je.

Na sajtu Sekretarijata za saobraćaj Beograd navedeno je da se "zahtevi građana koji se odnose na tehničko regulisanje saobraćaja (postavljanje vertikalne i horizontalne signalizacije kojom se zabranjuje zaustavljanje i parkiranje vozila, saobraćajnih stubića, regulisanje parkiranja, obeležavanje kolskih ulaza i sl.) podnose na šalter pisarnice Sekretarijata za saobraćaj uz donošenje potvrde o uplaćenoj administrativnoj taksi, koja iznosi 320 dinara.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.