Izvor: B92, 22.Feb.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO TRAZI POVLACENJE PRISTINSKOG KORPUSA

NATO je trazio od srpskih i jugoslovenskih vlasti da Pristinski korpus napusti jug Srbije u kome deluju albanski ekstremisti, kako bi se dao podsticaj miru na ovom podrucju, izjavio je u cetvrtak u Briselu jedan zvanicnik NATO koji je zahtevao anonimnost. "Generalni sekretar NATO je jugoslovenskim i srpskim vlastima rekao da Pristinski korpus ima losu reputaciju i da mora da bude premesten", tvrdi taj zvanicnik. On je objasnio da albansko stanovnistvo na podrucju Preseva "nema poverenja" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Pristinski korpus zbog njegove navodne odgovornosti u "etnickom ciscenju" tokom rata na Kosovu 1999. godine, sto je sada prepreka uspostavljanju mira. Prema ocenama NATO, srpske vlasti su za mirno resenje krize u regionu, ali ono treba da "stekne i poverenje albanskog stanovnistva", javlja Tanjug.

Spremnost Alijanse da zona bezbednosti prestane da bude mesto iz kojeg se vrse napadi na srpske snage bezbednosti potvrdio je u izjavi za Radio B92 politicki direktor NATO za Balkan Piter Fajt. On je naglasio da je ipak najbitnije da se ponovo uspostavi medjunacionalno poverenje na jugu Srbije. "Veoma bi pomoglo da se povuku ili promene jugoslovenski komandanti i snage koje su odgovorne za brutalnu represiju na Kosovu pre dve godine", rekao je Fajt dodajuci da to ne znaci potpuno povlacenje jugoslovenske vojske. "Nase je ocekivanje da se prisustvo snaga bezbednosti svede na nivo od pre izbijanja krize. Tu se prvenstveno misli na povlacenje specijalne policije i vojnih snaga koje su dovedene kao pojacanje na kraju 2000-te. Nas cilj je paralelna demilitarizacija regiona - kako viska jugoslovenskih snaga bezbednosti, tako i naoruzanih Albanaca, s tim sto ovi drugi traze odredjene garancije za svoju bezbednost i zahtevaju da im se to obezbedi uz odredjeno medjunarodno prisustvo. Na tome, medjutim, jos treba da se radi", izjavio je za Radio B92 Piter Fajt, koji je proteklih dana razgovarao sa svim stranama umesanim u resavanje krize na jugu Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.