Izvor: B92, 14.Jun.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NASTAVLJENO SUDJENJE MILOSEVICU

Hag -- Pred Haskim tribunalom zavrseno je svedocenje nemackog generala Klausa Naumana, koji je u vreme bombardovanja Jugoslavije bio predsedavajuci Vojnog saveta NATO. Kako javlja specijalni izvestac B92 Ljubica Gojgic, tokom unakrsnog ispitivanja Slobodan Milosevic je negirao da je Naumanu i Klarku, tokom razgovora u oktobru 1998, rekao da ce Albance sakupiti u Drenici i da ce ih streljati. On je i u petak pokusavao da objasni da dogadjaji u Drenici s kraja Drugog svetskog rata nisu bili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obracun s civilima vec s naoruzanim grupama. Milosevic je u tu svrhu citirao i izvestaj Odri Helfant Bading o srpskom nacionalizmu, uradjen na zahtev Tuzilastva, u kome se opisuje operacija u Drenici.

Milosevic je negirao i da je govorio o potrebi uspostavljanja etnicke ravnoteze na Kosovu, tvrdeci da je bilo reci o nacionalnoj ravnopravnosti. On je smatrao za potrebno da, kao dokaz da Nauman ne govori istinu, istakne da tokom razgovora s celnicima NATO nije sluzena sljivovica, vec kruskovaca. Tuzilastvo je sudu podnelo izvode iz knjige Veslija Klarka "Moderno vodjenje rata" u kome je citiran pomenut razgovor, kao i transkript jednog Klarkovog intervjua u kome takodje govori o pomenutom razgovoru s Milosevicem. U Klarkovoj verziji dogadjaja Milosevic je, navodno, uz rec Albanci koristio i reci "ubice, silovatelji, ubice svoga naroda, banditi". Po toj verziji on je cak obecao generalima NATO da ce u obracunu s tim Albancima primenjivati samo dozvoljene policijske metode. Nauman je, medjutim, ostao pri tvrdnji da, iako ne zna sta je optuzeni mislio, veruje da Milosevic nije pravio razliku izmedju civila i terorista. Raspravu je okoncao sudija Ricard Mej recima da "nije vazno sta se desilo 1944, vec sta Nauman tvrdi da je Milosevic rekao u oktobru 1988.".

U nastavku rasprave Milosevic je rekao da je vojska "kojom je imao cast da komanduje" uhapsila 500 ljudi koji su pocinili zlocine, na sta je Nauman odgovorio "odlicno". Na pitanje Milosevica ko je izdao naredbu da bude bombardovan RTS, Nauman je objasnio da je to bio Havijer Solana i da se u NATO sumnjalo da se RTS upotrebljava u svrhu komunikacije i da nije civilna meta. Nauman je rekao i da mu nisu poznati Milosevicevi navodi da je u selu Malisevo na Kosovu bio kamp boraca Al Kaide.

"Prijatelj suda" Branislav Tapuskovic pitao je Naumana da li mu je poznato da je od 15. do 19. januara 1999. u operacijama oko Racka ubijeno 47 policajaca. Nauman je rekao da mu to nije poznato. U nastavku ispitivanja on je potvrdio da je 16. januara, kada je izjavio da se u selu dogodio masakr civila, Vilijem Voker znao da su u Racku poginuli i pripadnici OVK i 2 srpska policajca.

U nastavku sudjenja svedocio je Miljazim Taci, rodjak Hasima Tacija. On je govorio o navodnom streljanju albanskih civila u selu Izbica.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.