Izvor: B92, 06.Jun.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NASTAVLJENO SUDJENJE MILOSEVICU

Hag -- U borbama oko sela Racak, od 15. do 18. januara 1999, poginulo je oko 40 srpskih policajaca. Taj, do sada manje poznat podatak, cuo se u cetvrtak kada je pred Haskim tribunalom Slobodan Milosevic unakrsno ispitao Sukrija Buju. Kako za RTV B92 javlja specijalni izvestac iz Haga Ljubica Gojgic, Buja je potvrdio da je OVK izvela napad na policajce koji su u Racak dosli da bi leseve poginulih preneli u Pristinu na forenzicku analizu. U operaciji koju su u OVK zvali "borba za leseve" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

ubijeno je 17 policajaca, a 20 ih je stradalo nedaleko od Racka, u selu Rance, znacajnom uporistu OVK. Buja je jos rekao da je OVK vec 15.

januara oko 11:30 preduzela kontraofanzivu kako bi vratila polozaje oko Racka, izgubljene u sukobima sa srpskom policijom ranije tog dana. OVK se na te polozaje vratila oko 16:30, po povlacenju policije, rekao je Buja. Medju prvima koji su se nasli na mestu za koje se tvrdi da je na njemu ubijeno 24 civila bio je Fehim Mojoka, pripadnik OVK koji nije nosio uniformu, a on je bio prisutan i kada je Vilijam Voker, sef Verifikacione misije OEBS, dodao da pogelda ta tela u jarku, rekao je Buja. Sudija Kvon je primetio da se taj jarak nalazi na putu ka bazi OVK, na brdu iznad Racka, sto ga je navelo da svedoka pita nisu li se njime vojnici OVK vracali na polozaje. "Prijatelj suda" Branislav Tapuskovic podsetio je da su civili iz Racka u sredu na sudjenju izvestavali kako su u zurbi napustali kuce lako obuceni, a da su ubijeni u jarku nosili po nekoliko slojeva odece. Slobodan Milosevic je ustvrdio da su svih 45 poginulih u Racku pripadnici OVK, o cemu govori policijski izvestaj od 15. januara. Buja je sve to odbacio i ostao pri tvrdnji da je u Racku stradalo 10 vojnika OVK, a da su svi ostli bili civili.

Pred sudom se u cetvrtak pojavio i svedok Isnuf Zunici u cijoj pismenoj izjavi stoji da je 25. marta 1999. preziveo streljanje 65 muskaraca u reci u Beloj Crkvi. Svedocenjem Zunicija Tuzilastvo otvara raspravu o novom lokalitetu ubistava na Kosovu, cime se prica o Racku polako privodi kraju, a sledece nedelje ce je okoncati Vilijem Voker svojim svedocenjem.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.