Izvor: B92, 27.Nov.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NASTAVLJENA NACELNA RASPRAVA O ZAKONU O RADU

Beograd -- Poslanici Skupstine Srbije nastavili su u utorak nacelnu raspravu o Zakonu o radu. U izlaganju u parlamentu ministar za rad i zaposljavanje Dragan Milovanovic rekao je da je ovaj zakon potreban i zaposlenima i poslodavcima, ali da je najpotrebniji drustvenoj svojini kako bi se uklopila u evropske konkurencije. Protiv Zakona o radu izjasnile su se opozicione stranke uz ocenu da je generalno los i neprijateljski prema zaposlenima. Sef poslanicke grupe Demokratske stranke Srbije Dejan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Mihajlov rekao je da ta stranka za sada nije u stanju da podrzi ovakav tekst zakona.

Predsednik Saveza sindikata Srbije Milenko Smiljanic izjavio je za B92 da su radnici spremni na proteste ukoliko se ne ispuni ono sto su se sindikalci dogovorili sa poslanickim klubovima: "Ako se prekrsi dogovor koji je postigao sindikat sa Skupstinom, socijalnog mira ne moze biti.

On ne mora da se manifestuje samo masovnim izlaskom na ulice, kao proslog puta. Socijalni konflikt je moguce iskazivati i na druge nacine, sto cemo mi, budite sigurni, i iskoristiti. Sve moze biti u igri - izlazak na ulice, strajkovi u slucajevima kada se primenom ovog zakona radnici nadju na ulici, kroz ukazivanje medjunarodnim svetskim institucijama rada na nedemokraticnost ovog zakona. Moze biti i to da se obratimo Ustavnom sudu, da se utvrdi ustavnost ovog zakona".

Ministar za rad Dragan Milovanovic rekao je da sindikati imaju pravo da protestuju koliko god zele, ali je dodao da mu nije jasno zasto Milenko Smiljanic poziva na protest kada je i on sam ucestvovao u izradi Zakona o radu, koji je kako kaze, u skladu sa svim medjunarodnim konvencijama.

"U ovoj zemlji ima '17 hiljada' sindikata, a gospodin Smiljanic je predsednik samo jednog. Postoje puno sindikata koji podrzavaju ovaj zakon. Smiljanic nije poslanik, nije vlada, on je jedan predstavnik sindikata. Uz sve to, postoji puno nekih prica o tom Smiljanicu, kao nekom coveku koji je imao raznorazne radnje, pa tako da stav gospodina Smiljanica mora da bude malo drugaciji. Gospodin Smiljanic i njegov sindikat su aktivno ucestvovali na izradi ovog zakona, a zbog cega prave proteste - stvarno ne znam", rekao je Milovanovic.

Narodna skupstina Republike Srbije prekinula je zasedanje u utorak uvece, a rad ce nastaviti u sredu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.