NASTAVLJENA ISTRAGA JEZIVE EKSPLOZIJE U BEJRUTU: Podignute optužnice proti zvaničnika carine, isplivali detalji

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Nov.2020, 01:55

NASTAVLJENA ISTRAGA JEZIVE EKSPLOZIJE U BEJRUTU: Podignute optužnice proti zvaničnika carine, isplivali detalji

Bejrutska luka se smatra jednom od najkorumpiranijih institucija u Libanu

Libanski državni tužilac Gasan Kuri danas je podigao optužnice protiv sadašnjeg i bivšeg predstavnika carinske službe Bejruta u vezi sa razarajućom eksplozijom koja je libansku prestonicu pogodila u avgustu.

Optužnice su podignute protiv predstavnika bejrutske carine Hani Haj Šehadeha i Muse Hazimeha, bivšeg direktora bejrutske carine, za koga britanska agencija javlja da je navodno bio >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << "glavni kontakt" Hezbolaha u luci libanske prestonice.

Hazimeh je navodno bio kontak osoba Hezbolaha pre više od šest godina kada je u bejrutskoj luci nelegalno uskladišteno 2.750 tona visoko zapaljivog amonijum-nitrata, za koji se veruje da je doveo do katastrofalne eksplozije.

Libanska agencija navodi da je podizanjem optužnica protiv Šehadeha i Hazimeha, broj osoba protiv kojih se vodi postupak u vezi sa eksplozijom porastao na 33, od kojih se 25 nalazi u pritvoru.

Tog kobnog 4. avgusta je u eksploziji skladišta gde se nalazio pomenuti amonijum-nitrat, poginilo je više od 200 ljudi, povređeno je na hiljade građana Bejruta, dok je libanskoj prestonici pričinjena materijalna šteta od više milijardi dolara.

, čemu su značajno doprinele vladajuće političke frakcije, uključujući pokret Hezbolah.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.