NASTAVLJA SE ČIŠĆENJE POTPEĆKOG JEZERA: Do sada uklonjeno 50 odsto otpada, poznato kada će biti gotovi radovi (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Jan.2021, 16:32

NASTAVLJA SE ČIŠĆENJE POTPEĆKOG JEZERA: Do sada uklonjeno 50 odsto otpada, poznato kada će biti gotovi radovi (FOTO)

Radove na čišćenju Potpećkog jezera obišla je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

Nakon što su mraz i loši vremenski uslovi nakratko zaustavili radove, nastavljeno je čiščenje Potpećkog jezera kod Priboja i do sada je izvučeno preko 50 odsto otpada, tačnije oko 4000 kubnih metara smeća.

- Ono što ponovo pravi problem jeste što visok vodostaj reka donosi nove kubike otpada, pa samo danas imamo oko 2.000 novog smeća, a oko >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << 1.000 kubika je ostalo u džepovima. Sve ćemo to ukoloniti, a za nekih deset do petnaest dana posao bi trebalo da bude završen. Uporedo radimo i na sanaciji deponije Stanjevine i na toj lokaciji biće izgrađen zaštitni zid, kako sa te tačke ne bi rekom dolazio novi otpad do Potpećkog jezera - izjavio je Goran Puzović, direktor JP "Srbijavode".

Većina otpada se prevozi do deponije "Duboko" u Užicu, dok se drveće koje remeti rad Limskih hidroelektrana smešta na lokalne deponije. Radove na čišćenju Potpećkog jezera obišla je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

- Biće pojačan monotoring, a građani koji bacaju smeće na mesta na kojima to nije dozvoljeno biće najstrožije kažnjeni. Većina otpada dolazi i iz susednih zemalja Crne Gore i BiH, tako da smo održali hitan sastanak sa njihovim predstavnicima kako bi što pre bio potpisan Memorandum o razumevanju. U sve tri zemlje biće formirane radne grupe kako bi se mapirale sve depionije i kako bi zajedničkom saradnjom ovaj problem rešili jednom zauvek - naglasila je Irena Vujović.

U planu je postavljanje barijera na nekoliko lokacija duž vodotokova kako bi se količina dolazećeg otpada razbila i na taj način kasnije lakše uklonila, a ministarka je najavila da će uskoro biti otvoreni konkursi za ovaj projekat i pozvala sve lokalne samouprave da u njima učestvuju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.