NASTAVAK PROIZVODNJE SRPSKOG ORUŽJA ZA IZVOZ U SVET: Pogledajte mesto gde se proizvode najjači aduti vojne industrije (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Apr.2023, 11:20

NASTAVAK PROIZVODNJE SRPSKOG ORUŽJA ZA IZVOZ U SVET: Pogledajte mesto gde se proizvode najjači aduti vojne industrije (VIDEO)

Fabrika koja radi u sistemu kompanije "Jugoimport SDPR" otvorena je 2012. godine.

Put do kompletiranja borbenog vozila koje u sebi - bez složenih podsistema, poput motora ili transmisije - sadrži više od 10.000 delova, težak je, dug i pun prepreka. Ipak, njega svakodnevno prevaljuju inženjeri i tehničari fabrike "Borbeni složeni sistemi" u Velikoj Plani, sa čijih linija izlaze najjači aduti srpske vojne industrije.

Kompleks od sedam hektara, tik uz auto-put, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << na kome je desetak najmodernijih proizvodnih hala zato se smatra mestom rađanja najsavremenije ratne tehnike koja se proizvodi u našoj zemlji. Sa njegovih traka izlaze čuvene samohodne haubice "nora", borbena vozila "lazar" i "miloš", višecevni lanseri raketa "tamnava", kao i gotovo svi domaći prototipski modeli: vozilo "lazanski", "alas", raketni sistem "Šumadija"...

Fabrika koja radi u sistemu kompanije "Jugoimport SDPR" otvorena je 2012. godine, a iz nje su do sada izašle stotine novih, remontovanih i modernizovanih haubica, topova i vozila, koja se danas koriste u Vojsci Srbije, ali i u brojnim stranim armijama. 

Gigantska presa snage 800 tona savija čeličnu tablu dugačku osam metara, dok svega nekoliko metara dalje laser za sečenje, najveći u državi, mikrometarski precizno reže pancirni čelik debljine bezmalo 20 milimetara. Ove dve mašine za obradu najsloženijih materijala u jednom "cugu" kroje bočne stranice budućeg oklopnog vozila. Presovanje i sečenje metala, ipak, samo su jedan korak u sklapanju oklopnjaka "lazar", koji će tek posle postavljanja na konstrukciju i ugradnje motora, menjača, uređaja i dodatnog oklopa biti kompletan i spreman za isporuku.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.