NASLUTILE NESREĆU

Izvor: Kurir, 16.Maj.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NASLUTILE NESREĆU

Stotine hiljada žaba pobeglo iz grada samo nekoliko dana pre potresa u Kini

Mjenjang - Stotine hiljada žaba pobeglo je nekoliko dana ranije iz grada u blizini epicentra zemljotresa koji je pogodio jugozapad Kine.

Neuobičajena migracija žaba, koje su krajem prošle nedelje preplavile ulice Mjenjanga, izazvala je komentare ljudi koji su u tome videli najavu zemljotresa.

Međutim, stručnjak čije reči citira novinska agencija Nova Kina, odbacio je takve >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << pretpostavke.

"Postoje brojni razlozi za anomalije kod životinja. Zemljotres je samo jedna mogućnost, kao i klimatske promene i atmosferski uslovi", rekao je Džang Guomin, naučnik sa Instituta za seizmološka istraživanja.

Stariji ljudi, koje su od nedelje intervjuisali novinari dnevnog lista iz regije Mjenjanga, tvrdili su da je migracija žaba nagovestila katastrofe koje su usledile.

Mladi su se pojavi smejali, a neki duhovitiji komentarisali su da su žabe izišle iz svojih rupa kako bi dočekale olimpijsku baklju.

Pomoćnik Centra seizmoloških mreža u Kini Džang Sjeodong rekao je da bi za proučavanje potresa bio veliki pomak ako bi se mogle utvrditi veze između nekog fenomena u prirodi i katastrofe koja se desila.[ antrfile ]

KINEZI PRIHVATILI POMOĆ JAPANA

Kineski spasioci su iz ruševina škole srušene u potresu izvukli 12-godišnju devojčicu nakon gotovo 50 sati. Čuli su njen slabašni glas kako doziva pomoć. Spasioci su od smrti spasili i trogodišnjakinju koja je ležala zarobljena pod kamenjem. Broj poginulih i dalje raste, a službene brojke govore o 15.000 mrtvih i na desetine hiljada nestalih. Kineska vlada prihvatila je ponudu Japana da pošalje stručnu ekipu koja će učestvovati u spasavanju žrtava zemljotresa. Japanski stručnjaci su prva strana ekipa kojoj je dozvoljen dolazak na mesto nesreće. Glasnogovornik ministarstva spoljnih poslova kazao je da će u Kinu otići šezdesetak stručnjaka. Kina je do sada odbijala ponude za slanje stručnjaka, obrazlažući to logističkim problemima, ali je prihvatila pomoć u hrani i novcu. U Sečuan treba da stignu dva aviona sa stotinama tona pomoći koju su prikupile tajvanske humanitarne organizacije.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.